Jota s klobaso

Sestavine: 

1 kozarec vložene kisle repe
6 krompirjev
1 srednje velika čebula
250 gramov kuhanega fižola
1-2 lovorjev lista
1-2 čajne žličke soli
mleti poper po okusu
2 stroka česna
kruh

Postopek:

Čebulo narežemo na drobno. Kislo repo spiramo z vročo vodo, da dobimo željeno kislost. Krompir narežemo na srednje velike koščke. Na žlici ali dveh olja čebulo in krompir popražimo. Pražimo le minutko, saj ne želimo da se preveč zapečeta. Nato zalijemo z dobrim litrom vode in dodamo kislo repo.

Dolijemo še toliko vode da jo dodobra pokriva in dodamo sol, lovorjev list, poper ter kuhamo na manjšem ognju dobro uro.

Takrat dodamo fižol in kuhamo še nekih 5-10 minut, ter joto postrežemo ob kruhu.

Jota s kislo repo je odlična domača jed na žlico, ki je popolna za hladne zimske dni. Za ljubitelje mesa priporočam, da vključite kakšno kranjsko klobaso ali kos prekajenega svinjskega mesa.

 

Domači prijatelj po receptu moje mame

Sestavine: 

3 večja jajca
180 gramov sladkorja
350 gramov moke
1/2 pecilnega praška
150 gramov orehov
150 gramov rozin ali brusnic
1 beljak -za premaz

 

Postopek: 

Jajca ločiš na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepeš sneg in jim vmešaš tretjino sladkorja. Rumenjake stepaš s preostalim sladkorjem da se prostornina vsaj dvakrat poveča.

Brusnice in orehe pomokaš z žlico moke. Ostalo moko zmešaš s pecilnim praškom. K rumenjakom najprej vmešaš orehe in brusnice. Nato pa še moko. Čisto na koncu vmešaš sneg.

Oblikuješ dve večji ali tri manjše štruce. Če se testo preveč prijema na roke si pomagaš z vodo.

Štruci pečeš na 180 stopinjah 30 minut. Na sredini peke jih premažeš z beljakom, ki si ga predhodno nežno stepel z vilico.

Takoj vroči štruci zrežeš na piškote pod kotom in pustiš da se osušijo na zraku in strdijo.

Domači prijatelj po receptu moje mame so piškoti, ki me ponesejo v otroštvo. Preprosti so in lahki, saj ne vsebujejo maščob.
 
Brezglutenski Oladji - ruski sirniki z jabolkom in jogurtom
 
Sestavine:
1 jajce
1 žlica vanilijevega sladkorja
2 žlici navadnega sladkorja
2 dcl grškega jogurta (ali navadnega – v tem primeru dodate žlico moke več)
4 zvrhane žlice Schaer moke Farina ali 6 zvrhanih žlic navadne moke
čajna žlička pecilnega praška
1 veliko jabolko
ščepec cimeta
 
Postopek: 
Jajce skupaj z vanilijevim in navadnim sladkorjem z vilico ali metlico fino stepemo. Vmešamo jogurt in moko s pecilnim praškom. Dodamo cimet in naribano olupljeno jabolko.
Premešamo in pustimo da zmes stoji 20 minut in se zgosti. Ta del je še posebej izjemno pomemben če recept delate z brezglutensko moko, saj ta potrebuje nekaj časa, da zmes zgosti.

Zmes z veliko žlico polagamo v ponev z vročim oljem segretim malo pod najvišjo temperaturo (7-9). Z žlico zmes malo razporedimo in počakamo da se spodaj rjavkasto obarva. Obrnemo okrog in z lopatko nežno pritisnemo zmes proti dnu, da se še malo razleze. Počakamo da se zapeče še na tej strani.

Sirnike odložimo na papir, da popije odvečno maščobo in potresemo s sladkorjem v prahu.

Brezglutenski Oladji – ruski sirniki z jabolkom in jogurtom, so moja prilagoditev recepta ruske kuharice.