Potrebujemo:

-polnozrnati piškoti brez hidrogeniranih maščob

-domača jabolčna čežana

-cimet

-skuta

-sveže mleti mak

-sveže mleti orehi (pred mletjem namočeni in posušeni)

-ščepec nerafinirane soli in vanilje

-domači med po okusu

 

Postopek:

Najprej nadrobimo piškote, ki jih uporabimo kot podlago.

Zmeljemo cela makova zrna.

Skuto premešamo z medom, malo vanilje ter ščepcem soli. (Smetane ne dodamo, ker maščobo vsebujejo že orehi in mak.

Zmeljemo orehe.

V jabolčno čežano vmešamo cimet, lahko še ščep soli, ki izostri okus sladkim jedem.

V steklen kozarec na dno razporedimo mlete polnozrnate piškote, dodamo 2 žlici mletega maka, nato skutnega nadeva, orehov in jabolčne čežane. Okrasimo s cimetom ali makom in postrežemo. Okusi se še bolj prepojijo, če gibanico pripravimo uro pred postrežbo in hranimo v hladilniku.