Grška solata na palčki (Horiatiki)

  • Paradižnik
  • Kumare
  • Olive (črne)
  • Feta Sir
  • Rdeča čebula

Vse sestavine (razen oliv) narežemo na večje kose. Vzamemo nabodalo in nataknemo v poljubnem vrstnem redu na nabodalo. Nabodala postavimo v kozarec. Vse skupaj prelijem z oljčnim oljem in vinskim kisom. Začinimo z soljo, poprom, origanom in timijanom.

 

Solata z rezanci

  • Široki rezanci
  • Paradižnik
  • Paprika
  • Grški jogurt
  • Olivno olje
  • Kis
  • Kapre

Rezance skuhamo v slanem kropu. Ko so testenine skuhane jih odcedimo in prelijemo z oljčnim oljem. Zelenjavo narežemo na kocke (razen oliv in kaper). Testeninam in narezani zelenjavi dodamo še polivko iz grškega jogurta, oljčnega olja in vinskega kisa. Solato je najboljša ohlajena, zato jo postavimo še za kakšno urico v hladilnik.

 

Jogurtova strnjenka z limeto

  • Sladka smetana 1/3
  • Grški jogurt 2/3
  • Sladkor
  • Limeta

Sladko smetano, grški jogurt in sladkor zmešamo, da se naredi lepa krema. Dodamo na drobno naribano limetino lupinico.

Serviramo v kozarcu, v katerega smo na dnu dodali zmlete piškote in lešnike prelite z medom. Na vrhu dodamo še kremo, na katero naribamo še malce limete. Dodamo še malce medu in okrasimo z rezino limete.

 

Piščančji Gyros

  • Piščanec
  • Paradižnik
  • Rdeča čebula
  • Bela štručka
  • Mešanica za Gyros Kotanyi
  • Čips

Razkoščičena piščančja bedra narežemo na majhne trakce. Začinimo z mešanico za Gyros Kotanyi. Na vročem oljčnem olju na hitro popečemo do zlato rjave barve. Štručko prerežemo po dolžini. V zarezo najprej položimo na kolobarje narezan paradižnik in rdečo čebulo. Dodamo popečeno meso in čips. Vse skupaj prelijemo še s hladnim tzazikijem.

 

Mesni cmoki (keftedes)

  • 0.5 kg.  mletega telečjega mesa 
  • 3 rezine kruha 
  • 1 rdeča čebula 
  • 3/4 kozarca mineralne vode 
  • 1 eno jajce
  • 1 žlička Ouzo 
  • Peteršilj 
  • Dve žlički olivnega olja
  • sol
  • Poper 
  • Olje za cvrtje

 

Vse sestavine zmešamo skupaj in zmes postavimo za eno uro v hladilnik. Pred pečenjem naredimo kroglice. Lahko naredimo nabodala. Pečemo do zlato rjave barve. Postrežemo skupaj s tzazikijem ali grškim jogurtom.

 

Tzaziki

  • Kumare
  • Grški jogurt
  • Koper
  • Česen
  • Olivno olje
  • Kis
  • Sol
  • Poper

Kumare skupaj z lupino na drobno naribamo. S pomočjo gaze jih odcedimo. Dodamo grški jogurt,  oljčno olje, vinski kis, česen, poper, sol in koper.Tzaziki je najboljši naslednji dan, ko se vsi okusi prepojijo v celoto. 

Pa dobr tek!