EKSOTIČNA PRIKUHA Z JAJČEVCI, FIŽOLOM IN SIRUPOM GRANATNEGA JABOLKA:

Odprimo novim jedem pot in okusu bomo dodali obilo dobrih not.

 

Potrebujemo:

  • 3 manjše olupljene jajčevce narezane za rezine
  • olivno olje
  • 2 čebuli narezani na tanko (najbolje z rezalnikom)
  • 400g belega kuhanega fižola
  • 2-3 žlice paradižnikove mezge
  • 2-3 žlice sirupa granatnega jabolka (lahko ga pripravimo sami)
  • 1dl soka pomaranče in 1dl soka limone
  • malo pomarančne lupinice
  • sol, poper
  • zdrobljen strok česna
  • pol žličke kurkume
  • žlička dimljene paprike (lahko ostra)
  • vroča voda za zalivanje

Kuhamo:

Rezine jajčevcev naložimo na peki papir premazan z oljem. Naložene po površini premažemo z olivnim oljem in spečemo v pečici (200°C približno 20-25 minut oz. dokler niso mehki in lepo zapečeni).

V ponvi segrejemo olivno olje in ocvremo narezano čebulo, proti koncu dodamo kurkumo in hitro popečemo do zlato rjave barve. Odložimo na papirnate brisače. Del jo prihranimo za serviranje.

Odcejeno čebulo damo v večji lonec z malo olivnega olja. Dodamo paradižnikovo mezgo, sol, poper, papriko v prahu in česen, na hitro popražimo ter dodamo fižol in rahlo pokuhamo. Dodamo sirup granatnega jabolka, prevremo in dodamo še sok limone in pomaranče ter lupinico. Vse skupaj zavremo in dodamo še vroče vode po potrebi. Ko dobro zavre, dodamo na vrh še pečene jajčevce in vročo vodo, če je jed pregosta. Pokrito vremo na nizkem ognju približno 20 minut. Po potrebi začinimo. Serviramo posuto s pečeno čebulo.  Priloga je lahko riž ali kruh oz. po želji.

Se odpreti novim stvarem, se včasih zdi pretežka pot, a ko uvidi srce, da na drugi strani vse lahko še boljše je, te poti nikoli več ne izpusti.