Potrebujemo:

  • 250 ml vode ali še bolje pol mleka, pol vode
  • 125g masla
  • žlička soli
  • 2 žlički sladkorja
  • 150g moke
  • 4 jajca in en beljak po potrebi

 

Krema:

  • 1 melona (približno kg) očiščena in spirirana
  • 200g sladkorja ali odgovarjajoče naravno sladilo
  • 70g koruznega škroba
  • pol žičke soli
  • sok ene pomaranče (po želji)
  • strok vanilje
  • ščepec kardamoma (po želji)
  • 3 rumenjaki
  • 5 žlic vode
  • 150g – 200g mascarpone sira
  • sok ene limone

Preliv:

  • 10 dkg temne čokolade
  • 5 žlic vroče vode oz. po potrebi
  • žlica masla

Posutje: sesekljane pistacije

 

Kuhamo:

Za testo zavremo vodo, mleko, maslo, sol in sladkor. Odstavimo z ognja in vmešamo med stalnim mešanjem še moko. Damo nazaj na ogenj in kuhamo še nekaj minut, dokler testo popolnoma ne odstopi od sklede in dobimo kepo.

Z električnim mešalnikom v ne prevroče testo (malo ga ogladimo, lahko kar z mešalnikom) vmešavamo jajca vsakega posebej. Naslednjega dodamo šele, ko se je predhodni popolnoma vpil v testo. Na koncu moramo dobiti mehko testo z »rožički« na metlici mešalnika. Testo prenesemo v dozirno vrečko, izberemo širok rebrast nastavek. Na pekač prekrit s peki papirjem, nabrizgamo približno 12 cm dolge in 2 cm debele črte testa. Pečemo na 200°C vsaj 10 minut, nato na 180°C še približno 20 minut oz. do zlatorumene barve. Vmes pečice NE odpiramo. Preden vzamemo eklerje ven, pečico za 10 minut pustimo še priprto (počasno ohlajanje, da se nam ne sesedejo).

Za kremo spirirano melono, strok vanilje, kardamom in pomarančni sok pristavimo na nizko temperaturo. V ločeni posodi z metlico zmešamo škrob, sol, sladkor, vodo in rumenjake. Ko melona zavre, jo tretjino prenesemo v to mešanico in močno stepemo. Odstavomo z ognja. Nato to mešanico med mešanjem dodamo ostali meloni. Vremo tako dolgo, da se začne gostiti. Prekrijemo s prozorno folijo in ohladimo. Ohlajeni z mešalnikom vmešamo še mascarpone sir in limonon sok.

Za preliv nad paro med mešanjem stopimo čokolado, maslo in vodo, da dobimo gosto, svetlečo zmes.

Ohlajene eklerje prerežemo, nadevamo s kremo. Prelijemo s čokoladnim prelivom in posujemo s pistacijami. Po želji okrasimo še s kremo in svežo melono.

Vse tuje bolj domače postane lahko, če smo s srcem odprti za dobre ljudi in njih blago.