Pravijo, da je popoln boršč takšen, kot bi življenje moralo biti pa nikoli ni. Pozimi pogreje, ko pride pomlad okrepča. Ruska klasika v kateri ne sme manjkati rdeča pesa. Lahko ga pripraviš z zelenjavno ali govejo jušno osnovo. Poskusi in se prepričaj.

 

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 rdeči pesi
  • 2 korenčka
  • tretjina manjše glave rdečega zelja
  • 1 rdeča čebula
  • 1 strok česna
  • 2 stebla zelene
  • 400 ml paradižnika v koščkih
  • 2 žlici sladkorja
  • žlica balzamičnega kisa
  • žlička koprca
  • 2 žlički soli
  • 4 žlice kisle smetane
  • 1 l zelenjavne jušne osnove (ali mesne)

 

Priprava:

  1. rdečo peso in korenje očisti in nasekljaj na majhne koščke (lahko ju tudi naribaš)
  2. čebulo in česen nasekljaj in jo v loncu praži skupaj z narezanim koščkom stebelne zelene
  3. dodaj korenje, peso in paradižnik v koščkih ter dobro premešaj
  4. segrej do vretja, zmanjšaj ogenj in dodaj sladkor, balzamičen kis, sol, koprc in nasekljano rdeče zelje
  5. prilij vročo jušno osnovo in na majhnem ognju kuhaj pol ure
  6. postrezi z žlico kisle smetane in posuj s peteršiljem