Količina Sestavine
 ZA TESTO POTREBUJEMO 
400 g moke
polovico čajne žličke  soli 
2 jedilni žlici  kisle smetane 
jajce 
4 jedilne žlice korenčkovega soka  
2 dl  vode

 

ZA NADEV POTREBUJEMO 

manjša pora 
350 g  kuhanega krompirja v kosih 
1 čajna žlička  masla 
stroka česna 
malo  olivnega olja 
3 jedilne žlice  kremnega sira 
po okusu  sol
po okusu  poper 
malo  muškatnega oreščka 
malo  timijana 

 

ZA PRELIV POTREBUJEMO 

3 jedilne žlice  masla 
4 ščepce  žafrana 

 

 

Delo z otroki:

V skledi zmešamo moko in sol ter v vdolbino dodamo jajce, kislo smetano in vodo ter močno zmešamo.  Kepo testa prestavimo na pomokano desko in na hitro ob dodajanju moke zamesimo mehko nelepljivo testo. Zavijemo v prozorno folijo in pripravimo nadev.

 

Na oljčnem olju popečemo na kocke narezan por (do rahlo rjave barve) in na kocu dodamo še stisnjen česen in timijan ter še kratko popečemo. To zmes stresemo h kuhanemu krompirju in dodamo kremni sir, maslo ter ostale začimbe. Vse skupaj dobro zmiksamo.

 

Testo na tanko (1-2 mm) razvaljamo na pomokani površini in z obodom za krofe izrežemo primerno velike kroge. Na vsak krog položimo žličko nadeva. S pomokanimi prsti vse kroge prepognemo in stisnemo robove (lahko z vilicami), da dobimo polkrožne zaprte cmoke. Z otroki lahko ustvarjamo različne košarice in oblike, ki jih potem še z večjim veseljem pojedo.

 

Zavremo vodo, solimo in vanjo položimo cmoke. Ko priplavajo na površino, naj vrejo le 2-3 min. Vzamemo jih iz vode in položimo na krožnik.

 

Prelijemo s poljubno omako. Lahko le raztopimo maslo in na njem kratko popečemo žafran.

 

Ko otroci s polnimi usti čebljaje jedo blazinice te, jih mama kara a ve, da le njeno je to otroško srce.