SESTAVINE:
60 dkg ajdove moke                                                         

sol, vroča voda                               

malo masla ali kisle smetane

 

Nadev:
1 kg skute

1-2 jajci

sol

malo masla

kisla smetana

 

POSTOPEK: 
Presejano ajdovo moko solimo, poparimo z vrelo vodo  in pazimo, da masa ni preredka, naj bo bolj suha, "žgančasta." Maso malo ohladimo, da ni prevroča, dodamo nekaj masla ali kisle smetane, umesimo v gladko testo, ki ga razdelimo na dva dela,

Testo razvaljamo na tanko, čimbolj v kvadrat, namažemo z nadevom, po nadevu narežemo še nekaj koščkov masla, zvijemo v zavitek in ga položimo v namaščen ali s peki papirjem obložen pekač (št. 36, 38), po vrhu kolača rahlo zarežemo oz. nakažemo rezine (2cm široke) in pečemo dobro uro. Najprej pečemo na višji temperaturi  (180 – 200 °C) cca. 15 minut, nato  temperaturo znižamo (160 – 170 °C), tedaj kolač premažemo s kislo smetano (lahko tudi 2x) in spečemo do konca, do zlato rjave barve.

 

Nasvet: Lažje ga razrežemo, ko se malo ohladi.

 

Če prvič ne uspe, bo drugič, saj le vaja dela mojstra.