Količina Sestavine
SUHE SESTAVINE 
200 ml mandljevih lističev 
400 ml  ovsenih kosmičev 
100 ml kokosovega sladkorja 
1/2 jedilne žlice cimeta 
1 čajna žlička  soli 
1/2 čajne žličke  vanilije v prahu 

 

MOKRE SESTAVINE 

200 ml medu
2 jedilni žlici  mandljevega olja 
1 naribana pomarančna lupinica
1/2  pomaranče (sok) 
 
400 ml  nakaljene ajdove kaše 

 

DODATEK K PEČENI GRANOLI 

200 ml kokosovih oblancev
200 ml suhih brusnic 

 

 

Priprava:

  1. Pečico ogrejemo na 140 stopinj.
  2. Suhe sestavine premešamo v veliki skledi.
  3. Med segrejemo, da se stopi in mu primešamo ostale mokre sestavine.
  4. K suhim sestavinam prilijemo mokre sestavine in dodamo še nakaljeno ajdo, ki smo jo temeljito sprali in tako odstranili sluz, ki jo tvori ajda med kaljenjem. Vse skupaj dobro premešamo.
  5. Pečemo približno 60 minut in med pečenjem pogosto premešamo, da se granola ne prižge.
  6. Pečeno granolo pretresemo v veliko in široko skledo in ji primešamo še kokosove lističe in suhe brusnice. Tudi med hlajenjem nekajkrat premešamo.

Presna alternativa:

Pripravljeno granolo lahko namesto v pečici osušimo v dehidratorju pri 45 stopinjah. Postopek bo sicer precej daljši, hranilna vrednost granole pa večja.

 

Fotografija: https://pixabay.com/en/granola-oats-cinnamon-brown-sugar-683916/