Napitek proti strahu in tesnobi

Recept je pripravil dr. Borut Štrukelj

Dr. Borut Strukelj je pripravil napitek proti strahovom in tesnobi. Vanj je med drugim dodal pasionko, meliso in kamilico.

 

Sestavine: 
2 žlici listov posušene pasionke
1 žlica listov posušene melise
2 žlici cvetov posušenih kamilic
3 žlice medu
1 liter rdečega vina

 

Priprava:
V vino vsujemo posušene in zdrobljene zeli (list pasionke, list melise, cvet kamilice), dodamo 3 žlice medu in mešamo, dokler se med ne raztopi. Posodo zapremo in damo v hladen prostor za 10 dni. Vmes večkrat premešamo. Po 10 dnevih vsebino precedimo v svežo steklenico. Vsak dan popijemo 1 dcl tako pripravljenega vina. Zaprto steklenico hranimo v hladilniku.

Čajni napitek proti stresnim hormonom

Recept dr. ŠtrukljaSestava

 

2 žlici belega sladkorja

1 šilce žganja

5 g zdrobljene korenike ginsenga

5 g zmlete skorje bosvelije

 

Priprava

 

V 2 dcl vrele vode vsujemo ginseng in bosvelijo. Kuhamo  3 minute ter precedimo. V posodo damo sladkor, segrejemo in naredimo karamel, vlijemo precejeni čajni napitek v karamel in mesšmo, dokler se ves karamel ne stopi, na koncu dodamo šilce zganja in toplo popojemo. V kolikor pripravimo napitek otrokom, izpistimo alkohol.

TINKTURA ZA HITREJŠE IN LAŽJE PREBAVLJANJE

Dr. Štrukelj svetuje

RECEPT:

Sestava:

list mete                                                                   2 žlici

korenina ingverja (mleta)                                         1 žlica

plod janeža                                                               2 žlici

zel rmana (posušena)                                               2 žlici

 

 

Priprava:

Posušeno zel rmana, janeževe plodove in liste mete zdrobimo (lahko uporabimo tudi sveže liste mete), dodamo zmleto korenino ingverja, vsujemo v steklenico in prelijemo  z dvema decilitroma domačega žganja (okoli 40-50% etanola), zapremo in postavimo v temen prostor. Vsak dan vsebino pretresemo in po 5 dnevih precedimo. Tinkturi dodamo žlico medu in jo uporabljamo v primeru zgage ali slabega prebavljanja ter po obilni jedi. Običajno zadostujeta dve do tri čajne žličke.