Tinktura za znižanje visokega krvnega tlaka

Dr. Štrukelj svetuje o krvnem tlakuZa tinkturo za znižanje visokega krvnega tlaka potrebujete:

 

- Oljčni listi (sveži)​​​​​​​100 gramov

- Glogovi vršički (sveži)​​​​​​​50 gramov

- 40-50% etanol (lahko močno domače žganje)​​​​1 liter

Priprava:
Sveže liste oljke in glogove vršičke (listi s cvetovi ali le mladi listi) narežemo, vsujemo v stekleno posodo, dodamo 1 liter etanola (alkohola, domačega žganja), premešamo in postavimo v temen prostor za 14 dni. Po preteku časa precedimo in vsak dan popijemo eno žlico tinkture, ki ima grenak okus. V kolikor uporabimo suhe liste, vzamemo 4 x manjšo količino kot pri svežih listih).

Balzam za ustnice za hitrejše celjenje herpesa

Dr. Štrukelj svetuje

Sestavine:

- 1 žlica listov rožmarina (posušenega)
- 1 žlica (10g) čebeljega voska
- 2 žlici (20g) kokosovega masla
- 1 žlica olivnega olja
- 10 kaplic eteričnega olja rožmarina

Priprava:
Pripravimo vodno kopel (v večji lonec damo vodo in jo stalno segrevamo, da ostane vroča). V vodo damo manjšo posodo, v katero dodamo kokosovo maslo in olivno olje ter zdrobljen rožmarin. Segrevamo nekaj minut med mešanjem, nato zmes preko gaze precedimo v novo manjšo posodo, jo segrejemo na vodni kopeli in v oljno zmes dodamo čebelji vosek ter mešamo, dokler se ne raztali. Odstranimo iz kopeli, vmešamo še eterično olje rožmarina in vlijemo v posodice. Postavimo v hladilnik, dokler se balzam ne strdi. Shranjen v hladilniku je uporaben eno leto. Pred uporabo ga postavimo na sobno temperaturo za nekaj minut, da se zmehča.

Napitek proti strahu in tesnobi

Recept je pripravil dr. Borut Štrukelj

Dr. Borut Strukelj je pripravil napitek proti strahovom in tesnobi. Vanj je med drugim dodal pasionko, meliso in kamilico.

 

Sestavine: 
2 žlici listov posušene pasionke
1 žlica listov posušene melise
2 žlici cvetov posušenih kamilic
3 žlice medu
1 liter rdečega vina

 

Priprava:
V vino vsujemo posušene in zdrobljene zeli (list pasionke, list melise, cvet kamilice), dodamo 3 žlice medu in mešamo, dokler se med ne raztopi. Posodo zapremo in damo v hladen prostor za 10 dni. Vmes večkrat premešamo. Po 10 dnevih vsebino precedimo v svežo steklenico. Vsak dan popijemo 1 dcl tako pripravljenega vina. Zaprto steklenico hranimo v hladilniku.