TINKTURA ZA HITREJŠE IN LAŽJE PREBAVLJANJE

Dr. Štrukelj svetuje

RECEPT:

Sestava:

list mete                                                                   2 žlici

korenina ingverja (mleta)                                         1 žlica

plod janeža                                                               2 žlici

zel rmana (posušena)                                               2 žlici

 

 

Priprava:

Posušeno zel rmana, janeževe plodove in liste mete zdrobimo (lahko uporabimo tudi sveže liste mete), dodamo zmleto korenino ingverja, vsujemo v steklenico in prelijemo  z dvema decilitroma domačega žganja (okoli 40-50% etanola), zapremo in postavimo v temen prostor. Vsak dan vsebino pretresemo in po 5 dnevih precedimo. Tinkturi dodamo žlico medu in jo uporabljamo v primeru zgage ali slabega prebavljanja ter po obilni jedi. Običajno zadostujeta dve do tri čajne žličke.

Prigrizek za lajšanje težav s kronično vnetno črevesno boleznijo

Dr. Štrukelj svetuje



Sestava:

 

Laneno seme                                                 3 žlice

Kokosovo maslo                                             2 žlici

Banana                                                           1 sadež

Rožičeva moka                                               1-2 žlici

 

Priprava:

 

Laneno seme namočimo v 1 dcl vode vsaj 3 ure, lahko tudi čez noč. V posodi z vilico zdrobimo banano, dodamo kokosovo maslo, ki ga vmešamo med bananino kašo, nato dodamo še namočeno laneno seme in rožičevo moko. Vse dobro zmešamo na roko, dokler ne nastane gladka gosta masa, ki jo lahko damo v modelčke ali naredimo ploščice. Na koncu lahko za boljši okus vse posujemo tudi z nekaj sezamovega semena in postavimo v hladilnik za dve uri. Ploščico ali kocko jemo do štirikrat dnevno, lahko skozi daljši čas.

MEDENE LIZIKE Z ŽAJBLJEM PROTI KAŠLJU

Recept dr. Štruklja



Zdravje z dr. Štrukljem

 

MEDENE LIZIKE Z  ŽAJBLJEM PROTI KAŠLJU

 

Sestava:

Med                                                                          3 žlice

Sladkor                                                                     3 žlice

Drobno zmlet suh žajbelj                                          2 žlički

Zmlet ingver                                                             1 žlička

Lesene paličice         

 

Priprava:

Sladkor stalimo do svetlo rumene enotne mase, dodamo med in kuhamo, dokler se masa neha peniti, vsaj 6 minut, med mešanjem. Nato v zmes vsujemo zmlet ingver in zmlete žajbljeve lističe, dobro premešamo, odstavimo in z žlico nanesemo na peki papir v obliki krogov. Takoj, v še vročo maso potisnemo leseno paličico in počakamo, da se masa strdi. Najbolje je, da maso postavimo še v hladilnik za eno uro, nato lizike previdno odlepimo in uporabimo pri suhem, dražečem kašlju.

NAGRADNA IGRA

Nagradna igra "Zbudi se, Slovenija! "

Pravila nagradnih iger
SODELUJ