Garcinia cambogia je majhno tropsko drevo iz Indije in jugovzhodne Azije. Lupino njegovih plodov v velikosti pomaranče, ki po obliki spominjajo na buče, odlikuje visoka vsebnost hidroksi citronske kisline (v nadaljevanju HCA). V azijskih državah je plod garcinije že dolgo nepogrešljiva kulinarična sestavina, zahodni znanstveniki so vsebnost HCA in njen vpliv odkrili šele v poznih 60-ih letih, v zadnjem desetletju pa so v različnih študijah dokazali pospešeno izgubo odvečne telesne maščobe.

Raziskave so pokazale, da HCA v človeškem telesu zavira lipogenezo, to je pretvarjanje odvečnih ogljikovih hidratov in sladkorjev v maščobe, zavira apetit in zmanjšuje željo po hrani, hkrati pa topi maščobe. Obenem spodbudi možgane, da telesu pošljejo signal o občutku sitosti. Ljudje, ki redno uživajo ekstrakt garcinije cambogije, se nasitijo z manjšimi obroki in na ta način dodatno zmanjšajo možnost za nabiranje neželenih maščobnih zalog v telesu. Dodaten pozitiven učinek pa je tudi zmanjšanje slabega holesterola in trigliceridov. Običajno so stranski pojavi pri shujševalnih dietah: nerazpoloženje, pomanjkanje energije in glavoboli. Ker pa HCA zvišuje raven hormona sreče – serotonina, se kljub hujšanju dobro počutite, ste dobro razpoloženi in imate več energije.

HCA najbolje deluje brez prisotnosti druge hrane, zato je dodatek najbolj priporočljivo uživati na prazen želodec oziroma najpozneje pol ure pred obrokom.

Če želimo viden uspeh pri hujšanju, je potrebo dnevno užiti najmanj 3grame (2 čajni žlički) ekstrakta garcinije cambogije s 60% HCA. Izdelki v kapsulah imajo običajno priporočeno količino dnevnega uživanja 1 gram ( 2 kapsuli), kar je v večini primerov premalo za želeno zmanjšanje teže. Zato jo je najbolje uživati v obliki praška brez dodatkov.