Naravna pomoč z vijolico, nasveti Metke McCully Žigon

Vijolica je znana zdravilna rastlina, užitni so tako mladi listi kot cvetovi.

Vijolica je znana zdravilna rastlina. Zdravilna je vsa rastlina. Cvetove in liste nabiramo, ko cveti- spomladi. Koreninice pa izkopljemo jeseni.

 

OPOZORILO: Pred uporabo se posvetujte z zdravnikom. Nasveti niso nadomestilo za zdravniški posvet. 

 

Užitni so mladi listi in cvetovi. Užitne so tudi vse vrste in sorte vijolic (tukaj ne govorimo o tako imenovanih afriških vijolicah, ki jih gojimo v stanovanjih) in so tudi vse enako zdravilne, le, da so dišeče najbolj zanimive. V prehrani liste uporabljamo pri pripravi spomladanskih solat, čeprav jih lahko nabiramo in  jemo vse leto.

 

Najboljše je seveda cvetje dišeče vijolice. Nabiramo ga v lepem vremenu,  dopoldne, ko se posuši jutranja rosa. Sveže dodamo skupaj z drugimi pomladnimi cvetlicami (trobenticami, marjeticami,..) na zelene ali sadne solate. Že od 13.stoletja pa sveže vijolične cvetove kandirajo in jih nato uživajo kot dišeče bonbončke.

Znano je, da zaradi saponinov in sluzi, ki jih vsebuje vijolica olajša izkašljevanje in pomaga pri vnetju dihal – v ta namen uporabimo liste in cvetove.

 

Čaj iz listov in cvetov ima pomirjevalni učinek. Vsebuje tudi salicilno kislino (aspirin), ki blaži bolečine pri revmi.

 

Vijolica pospešuje potenje in je blag diuretik, zato jo najdemo tudi v čajih za čiščenje krvi.

 

Prevretek  iz korenin, ki vsebujejo dražeče alkaloide,  sili na bruhanje in ga uporabljajo v primerih zastrupitve s hrano. Deluje tudi kot odvajalo.

 

Kis z vijolicami 

 

Enostavno in hitro pripravljen. Ima lepo barvo, ne pričakujte pa vonja po vijolicah.

 

Sestavine:

  • 2 pesti cvetov dišečih vijolic
  • ½ l belega vinskega ali jabolčnega kisa

 

Priprava:

 

Cvetke damo v steklen kozarec prelijemo s kisom in damo na hladnejše , temno mesto. Pustimo namakat teden ali dva. Vsak dan (ali vsaj kdaj vmes) pretresimo kozarec. Ko se kis obarva, precedimo in lahko začnemo uporabljat. Spravimo na temno mesto, ker sicer spremeni barvo.

 

Uporaba takega kisa je zelo raznovrstna od prehrane do kozmetike. 

 

Polivka za solato iz vijolic 

 

Cvetovi vijolic vsebujejo vitamin C in A. Kot smo že povedali so tudi zdravilni. Pomagajo pri bolečem grlu, respiratornih obolenjih.

 

Za zdravilno in okusno solatno polivko potrebujete:

  • 3 žlice olja
  • 2 žlici kisa iz vijolic
  • ! žlico popečene in zdrobljene slanine ali pršuta
  • ½ žlice sesekljane čebule
  • 1 žlico sirupa vijolic (če nimate vzemite javorov sirup)
  • Sol, poper po okusu

 

Priprava:

 

Vse sestavine zmešajte v kozarcu, pretresite, pustite 20 – 30 minut, da se okusi prepojijo ponovno pretresite in polijte po zeleni solati.

 

Sladek sirup iz vijolic 

 

Ta je še posebej všeč otrokom. Uporabljamo pri kašlju. Lahko pa tudi v prehranske namene. Z njim odišavimo in posladkamo sadne solate, polijemo po sorbetih ali pudingu.

 

Sestavine:

  • ½ skodelice vode
  • 1 skodelica  sladkorja (lahko pa uporabimo med)
  • Pest  cvetov dišečih vijolic
  • Sok pol limone

 

Postopek:

 

Vodo zavremo, dodamo sladkor in ga stopimo. Primešamo cvetove in kuhamo še 10 minut. Lahko pustimo čez noč, da se ohladi. Nato precedimo, dodamo limonin sok in ponovno zavremo. Lepo obarvan, a ne tako  dišeč sirup spravimo v sterilne stekleničke. Ne diši močno a je vseeno prav okusen.

Naravna pomoč s čemažem, nasveti Majde Temnik

Previdno pri nabiranju čemaža, da ga ne zamenjate za podlesek ali šmarnice!

Čemaž so uporabljali že stari Rimljani, zaradi njegovega zdravilnega učinkovanja so ga celo cenili bolj kot česen.

 

Čemaž je eden izmed vodilnih znanilcev pomladi. Njegove mlade liste lahko na senčnih, vlažnih obrobjih travnikov in gozdov začnemo iskati aprila (včasih tudi že marca) in jih lahko nabiramo do maja ali celo junija, ko čemaž zacveti. Listi so suličaste oblike, mehki na otip in temno zelene barve. Paziti moramo, da čemaža na zamenjamo z listi šmarnice ali strupenim jesenskim podleskom, zato liste vedno tudi povonjamo – ker imajo izrazit vonj po česnu, bomo čemaž brez težav ločili od ostalih podobnih rastlin. Poleti nabiramo čebulice čemaža, iz katerih lahko pripravimo sok. Najdemo ga skoraj po vsej Sloveniji.

 

ODLIČEN ZA ČIŠČENJE KRVI, ŽELODCA IN ČREVESJA

 

Čemaž deluje zelo podobno kot česen, vpliva na agregacijo krvnih ploščic, znižuje holesterol in visok krvni tlak, preventivno deluje proti poapnenju žil. Zelo dobro vpliva na želodec in črevesje, pomaga proti akutnim in kroničnim driskam, prav tako proti zaprtju, ki nastane zaradi zaspanega črevesja.

 

Sveže čemaževe liste lahko uživamo na zelo različne načine:

  • Liste drobno narežemo in namažemo na kruh z maslom.
  • Liste pripravimo kot špinačo,
  • Drobno sesekljane liste dodamo solatam, juham, krompirju in drugim jedem.

 

ODLIČEN ZA SPOMLADANSKO OČIŠČEVALNO KURO

 

Sami si lahko pripravimo pripravke, ki jih lahko uporabimo za spomladansko očiščevalno kuro ali jih preventivno uporabljamo tudi tekom leta.

 

  • Čemažev cvet: liste ali čebulice drobno narežemo in napolnimo steklenico do vratu. Prelijemo z pribl. 40 % domačim žganjem. Za 14 dni postavimo na sonce ali v bližino štedilnika. Na dan popijemo 4-krat 10–15 kapljic z malo vode.
  • Čemaževo vino: Polovico kozarca napolnimo z drobno narezanimi listi čemaža. Prelijemo z dobrim domačim belim vinom, tesno zapremo in za 3 tedne postavimo na toplo mesto (vendar ne neposredno na sonce). Nato precedimo in hranimo v suhem hladnem prostoru. Uživamo vsak dan po 1 žlico.
  • Čemaževo vino po Mariji Treben: Pest drobno narezanih listov na hitro prekuhamo v pribl. 2,5 dl belega vina, sladkamo po okusu z medom ali sirupom ter pijemo čez dan počasi po požirkih.
  • Čemažev tonik: Dve pesti listov (poleti pa čebulic) v mešalniku zmešamo s 100 ml vode, odcedimo in shranimo v hladilniku. Jemljemo 3-krat na dan po dve žlici soka.
  •  

Pripravila: Majda Temnik, Zeliščni vrt Majnika

 

(Viri: Zdravilne rastline na Slovenskem, Zdravje iz božje lekarne, Zdravilne rastline in njih uporaba)

Regrat za zdravje, nasveti Sabine Grošelj

Užitna in zdravilna je vsa rastlina za rabo v ljudski medicini.

  • Botanično ime izvira iz njegove prvotne uporabe pri zdravljenju oči ali pa iz arabščine za besedo grenčina. V tujih jezikih pa se ime pogosto nanaša na obliko listov – levji zobje: dent de lion, dandelion, Löwenzahn.
  • Iz iste družine tudi: potrošnik, otavčič in kozja brada.
  • Raste povsod, najraje pa na dušičnih tleh, je tudi nadležen plevel. V sadovnjakih ni zaželen, ker ga imajo čebele raje in ne oprašujejo sadnih dreves temveč srkajo regratovo medičino. Otroci pihajo regratove lučke, da bi se jim izpolnila želja.
  • Je zdrava in divja zelenjava, ponekod jo celo gojijo kot kulturno rastlino. Nabiramo jo lahko celo leto za solate in namaze, korenine pa spomladi in jeseni na dan za korenino v odvisnosti od namena, ker se kemijska struktura zelišča spreminja. Spomladi je več grenčin, jeseni pa inulina.
  • Užitna in zdravilna je vsa rastlina za rabo v ljudski medicini. V uporabi je šele od 10.stoletja, prej so jo le Arabci poznali kot zdravilno. Uporabljajo se korenine, listi, stebla – mleček in tudi cvetni koški. Na Kitajskem so z njo zdravili celo pljuča in tumorje na dojkah.
     
  • KORENINE: inulin, asparagin, holin, čreslovine, sladkor, encimi, maščobne kisline, saponini, pektin, tarasakcin...
  • Zgornji del: kavčuk, beljakovine, smole, vitamini A, B, C in E, kalij, kalcij in železo ter fruktoza, grenčine, fenolna kislina, steroli, flavonoidi, kalijeve soli...
  • Rastlino – vse njene dele je potrebno pravilno nabrati in posušiti ter hraniti, da se ne izgublja mleček. Spomladi je korenina bolj grenka, jeseni ima precej več inulina.
     
  • UPORABA: stimulira vse žleze prebavnega trakta: slinavke, želodca, črevesja, jeter, žolčnika in trebušne slinavke. Pospeši prekrvitev ledvic in izboljša filtracijo tekočin, s tem se poveča količina seča. Pospešuje torej izločanje strupov. Grenčine spodbujajo delovanje bronhialnih žlez in s tem lajšajo izkašljevanje.

Je diuretik, deluje proti ledvičnim kamnom, revmi, protinu, artritisu, krepi tek in lajša prebavo, pospešuje izločanje žolča in pomaga pri žolčnih kamnih, izboljšuje absorbcijo kalcija, pomaga pri hujšanju, spodbuja trebušno slinavko in pomaga pri sladkorni bolezni, povečani prostati, pri očesnih boleznih, ekcemih, lišajih, oteklinah, čirih, hepatitisu.

 

  1. Čaj iz korenin in listov. Ščepec korenin v 3 dl vode kuhamo do 15 minut, na koncu lahko dodamo še nekaj lističev in precedimo čez 5 minut. Pijemo pol ure pred obrokom.
  2. Prašek iz posušenih korenin za pomoč proti rakavim obolenjem npr.levkemiji – pol žličke v skodelici vode več mesecev.
  3. Sok iz svežih korenin in listov – do 2 žlici na dan, dodamo korenček – zelo pomaga proti malim ledvičnim kamnom – 4 tedne.
  4. Korenine lahko prepražimo in zmeljemo za kavni nadomestek.
  5. Sestavina čaja KRRT: kopriva, regrat, rman, trpotec v enakih delih. Od koprive in regrata dodamo zel in koreninice. Za boljši okus še ožepek, vrtnico in ognjič.
  6. Sestavina čaja pri sladkorni bolezni: poleg murvinih in borovničevih listov, ovsa, breze, fižolovih luščin (pod nadzorom!).
  7. Stebelca – 7 na dan – grizljamo proti povečanem krvnem sladkorju.
  8. V kulinariki v namazih kot pesto: v olju ali skuti.
  9. Sestavina frtalje: kopriva, čemaž, regratovi listi, rmanovi lističi in hmeljevi poganjki, nekaj jajc, 2 žlici kozje smetane in zeliščna sol. Tudi zavitek lahko naredimo iz teh zelišč.
  10. REGRATOVA SOLATA: SVEŽI LISTI, topinamburjevi gomolji – naribani surovi ali kuhani, 2 žlički kislega zelja, limonin sok in zeliščna sol.
  11. REGRATOV SIRUP: poln kozarec cvetov zalijemo z vodo, damo na sonce. Naslednji dan pokuhamo na najmanjšem ognju, precedimo, dodamo sladkor in nalijemo v razkužene steklenice.
  12. REGRATOV KLOROFIL: prah zmletih posušenih regratovih listov, ki se zmeša z vodo ali doda v smuti.
  13. SVEŽI PRIPRAVEK: nekaj pesti svežih listov zmiksamo z 2 dl vode, precedimo, spravimo v steklenico in pijemo pred vsakim obrokom 1 žlico pripravka.
  14. Čaj za izpiranje ekcemov ali za obkladke pri oteklinah, vnetih očeh (1 ščep posušene zeli za 2 dl vode)
  15. Čaj za lepšo bolj napeto kožo in ten.
  16. Močan čaj za nožno kopel pri venskem popuščanju.
NAGRADNA IGRA

Kuhajte v kuharskem tekmovanju "Mojca kuha"!

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

Zasejmo ljubezen!

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

Nagradna igra "Zbudi se, Slovenija!"

Pravila nagradnih iger
SODELUJ