Regrat za zdravje, nasveti Sabine Grošelj

Užitna in zdravilna je vsa rastlina za rabo v ljudski medicini.

  • Botanično ime izvira iz njegove prvotne uporabe pri zdravljenju oči ali pa iz arabščine za besedo grenčina. V tujih jezikih pa se ime pogosto nanaša na obliko listov – levji zobje: dent de lion, dandelion, Löwenzahn.
  • Iz iste družine tudi: potrošnik, otavčič in kozja brada.
  • Raste povsod, najraje pa na dušičnih tleh, je tudi nadležen plevel. V sadovnjakih ni zaželen, ker ga imajo čebele raje in ne oprašujejo sadnih dreves temveč srkajo regratovo medičino. Otroci pihajo regratove lučke, da bi se jim izpolnila želja.
  • Je zdrava in divja zelenjava, ponekod jo celo gojijo kot kulturno rastlino. Nabiramo jo lahko celo leto za solate in namaze, korenine pa spomladi in jeseni na dan za korenino v odvisnosti od namena, ker se kemijska struktura zelišča spreminja. Spomladi je več grenčin, jeseni pa inulina.
  • Užitna in zdravilna je vsa rastlina za rabo v ljudski medicini. V uporabi je šele od 10.stoletja, prej so jo le Arabci poznali kot zdravilno. Uporabljajo se korenine, listi, stebla – mleček in tudi cvetni koški. Na Kitajskem so z njo zdravili celo pljuča in tumorje na dojkah.
     
  • KORENINE: inulin, asparagin, holin, čreslovine, sladkor, encimi, maščobne kisline, saponini, pektin, tarasakcin...
  • Zgornji del: kavčuk, beljakovine, smole, vitamini A, B, C in E, kalij, kalcij in železo ter fruktoza, grenčine, fenolna kislina, steroli, flavonoidi, kalijeve soli...
  • Rastlino – vse njene dele je potrebno pravilno nabrati in posušiti ter hraniti, da se ne izgublja mleček. Spomladi je korenina bolj grenka, jeseni ima precej več inulina.
     
  • UPORABA: stimulira vse žleze prebavnega trakta: slinavke, želodca, črevesja, jeter, žolčnika in trebušne slinavke. Pospeši prekrvitev ledvic in izboljša filtracijo tekočin, s tem se poveča količina seča. Pospešuje torej izločanje strupov. Grenčine spodbujajo delovanje bronhialnih žlez in s tem lajšajo izkašljevanje.

Je diuretik, deluje proti ledvičnim kamnom, revmi, protinu, artritisu, krepi tek in lajša prebavo, pospešuje izločanje žolča in pomaga pri žolčnih kamnih, izboljšuje absorbcijo kalcija, pomaga pri hujšanju, spodbuja trebušno slinavko in pomaga pri sladkorni bolezni, povečani prostati, pri očesnih boleznih, ekcemih, lišajih, oteklinah, čirih, hepatitisu.

 

  1. Čaj iz korenin in listov. Ščepec korenin v 3 dl vode kuhamo do 15 minut, na koncu lahko dodamo še nekaj lističev in precedimo čez 5 minut. Pijemo pol ure pred obrokom.
  2. Prašek iz posušenih korenin za pomoč proti rakavim obolenjem npr.levkemiji – pol žličke v skodelici vode več mesecev.
  3. Sok iz svežih korenin in listov – do 2 žlici na dan, dodamo korenček – zelo pomaga proti malim ledvičnim kamnom – 4 tedne.
  4. Korenine lahko prepražimo in zmeljemo za kavni nadomestek.
  5. Sestavina čaja KRRT: kopriva, regrat, rman, trpotec v enakih delih. Od koprive in regrata dodamo zel in koreninice. Za boljši okus še ožepek, vrtnico in ognjič.
  6. Sestavina čaja pri sladkorni bolezni: poleg murvinih in borovničevih listov, ovsa, breze, fižolovih luščin (pod nadzorom!).
  7. Stebelca – 7 na dan – grizljamo proti povečanem krvnem sladkorju.
  8. V kulinariki v namazih kot pesto: v olju ali skuti.
  9. Sestavina frtalje: kopriva, čemaž, regratovi listi, rmanovi lističi in hmeljevi poganjki, nekaj jajc, 2 žlici kozje smetane in zeliščna sol. Tudi zavitek lahko naredimo iz teh zelišč.
  10. REGRATOVA SOLATA: SVEŽI LISTI, topinamburjevi gomolji – naribani surovi ali kuhani, 2 žlički kislega zelja, limonin sok in zeliščna sol.
  11. REGRATOV SIRUP: poln kozarec cvetov zalijemo z vodo, damo na sonce. Naslednji dan pokuhamo na najmanjšem ognju, precedimo, dodamo sladkor in nalijemo v razkužene steklenice.
  12. REGRATOV KLOROFIL: prah zmletih posušenih regratovih listov, ki se zmeša z vodo ali doda v smuti.
  13. SVEŽI PRIPRAVEK: nekaj pesti svežih listov zmiksamo z 2 dl vode, precedimo, spravimo v steklenico in pijemo pred vsakim obrokom 1 žlico pripravka.
  14. Čaj za izpiranje ekcemov ali za obkladke pri oteklinah, vnetih očeh (1 ščep posušene zeli za 2 dl vode)
  15. Čaj za lepšo bolj napeto kožo in ten.
  16. Močan čaj za nožno kopel pri venskem popuščanju.

Bršljanasta grenkuljica, nasveti Mete Maček

Grenuljica kot dodatek k solatam in juhi!

Glechoma hederacea L.

 

Grenkuljica ima več imen: potlehni bršljan, povojček, vrednik.

 

Je zelnata trajnica, iz družine ustnatic. Raste kot plevel po pobočjih, na travnikih, po vrtovih in še na drugih krajih. Ima cvetove vijolične barve, do temno roza. Listi so srčaste oblike, okroglasto nazobčani. Steblo pa ima kolenčasto.

 

Grenkuljic je 10-12 vrst, je pa bršljanasta bolje preučena. 

 

Kemična sestava: ima nekaj eteričnih olj, grenko snov marubin, vinska kislina, kremenčeva kislina, čreslovine...

Uporabnost: mladi listi v solati in juhi

Pomaga pri kašlju, bronhitisu, katarjih sinusov.

 

Za pomladansko kuro grenkuljici dodamo:

po eno žličko koprive, rmana, trpotca, marjetic

in 3 dl vode, pustimo 10 min.

 

Pri kašlju:

grenkuljica, črna meta, zlata rozga, veliki oman (vsakega po 1 ščepec)

 

 

Kot krma za konje zelo škodljiva. Za čebele pa zelo dobra.

 

 

OPOZORILO: Nasveti niso nadomestilo za medicinsko zdravljenje in za zdravniški posvet! Pred uporabo se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom!

 

 

FOTO: https://www.google.si/search?q=Glechoma+hederacea+PUBLIC+DOMAIN&client=firefox-b&biw=1920&bih=1089&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiJysqY5LXSAhVF8RQKHaLLCFYQ_AUIBigB#imgrc=6r4q8WcE-wFdSM:

Naravna pomoč pri spomladanski utrujenosti, nasveti Jožice Bajc Pivec

Pri spomladanski utrujenosti si lahko učinkovito pomagamo z mnogimi rastlinami.

Če smo se pozimi premalo gibali, uživali premalo sadja in zelenjave in imamo pretežno sedeče delo,  obstaja velika verjetnost, da nas bo doletela spomladanska utrujenost.  Spomladanska utrujenost lahko povzroči želodčne težave, nagnjenost k glavobolu, vzkipljivosti in depresiji. Pojavijo se lahko tudi revmatična obolenja, putika ali ledvični kamni.

 

Zaradi vseh naštetih težav morajo pomladne kure zajeti vsa izločala na našem telesu: ledvica, črevo, pljuča in kožo.  Ko vse to normalno deluje, se lahko prečisti kri in okrepi živčni sistem.

 

Pri pomladanskih kurah si lahko učinkovito pomagamo z mnogimi rastlinami.

 

Pri odpravljanju želodčnih težav nam pomagajo grenčice, kot so: regrat, rman, 1000 roža, artičoka, ter druga zelišča, med njimi komarček, melisa, poprova meta, kamilice, glog, baldrijan, kopriva, trpotec, breza, zlata rozga, brestovolistni oslad, šentjanževka, pegasti badelj,  itd.  Iz njih si lahko pripravimo različne čajne mešanice, tinkture ali sirupe.
 

Čajna mešanica KRRT

 

Vzamemo enake količine posušenih  kopriv, regrata – korenin, rmana in trpotca.  Mešanico dobro premešamo. Zavremo 2,5 dl vode, odstavimo in dodamo ščep  zeliščne mešanice. Dobro premešamo, pokrijemo in počakamo  par minut, nato precedimo in popijemo po požirkih. Na dan spijemo 2 do 3 skodelice. Čaja ne sladkamo.
 

Tinktura KRRT

 

Ločeno si pripravimo  tinkture iz kopriv, regratovih korenini, rmana in trpotca. Vzamemo enake dele posamezne  tinkture in jih zmešamo. Uživamo po 15 kapljic v 1 dl vode 2 x na dan.

Priprava tinkture: v litrsko steklenico s širokim vratom damo 200 gr narezanih svežih zelišč in zalijemo z od 55 do 65% žganjem (tropinovec), zamašimo, dobro pretresemo in pustimo na sobni temperaturi in svetlobi tri tedne. Vmes večkrat pretresemo. Precedimo in shranimo v temnih steklenicah na temnem in hladnem mestu.
 

Čajna mešanica za pospešitev presnove

 

Vzamemo enake dele rmana, 1000 Rože, artičoke, zlate rozge in melise.  Mešanico dobro premešamo. Zavremo 2,5 dl vode, odstavimo in dodamo ščep  zeliščne mešanice. Dobro premešamo, pokrijemo in počakamo  par minut, nato precedimo in popijemo po požirkih. Na dan spijemo 2 do 3 skodelice. Čaja ne sladkamo.
 

Čajna mešanice pri glavobolu, vzkipljivosti, depresiji

 

Šentjanževka, melisa,  brestovolistni oslad, kamilica      Mešanico dobro premešamo. Zavremo 2,5 dl vode, odstavimo in dodamo ščep  zeliščne mešanice. Dobro premešamo, pokrijemo in počakamo  par minut, nato precedimo in popijemo po požirkih. Na dan spijemo 2 do 3 skodelice. Čaja ne sladkamo.

 

Pegasti badelj za čiščenje jeter

Veliko korist naredimo telesu, če si vsako pomlad privoščimo kuro s pegastim badljem za očiščenje in krepitev jeter.  V mlinčku za kavo zmeljemo 1 žličko semen pegastega badlja in jih vmešamo med hrano. Dodamo še 1 žlico olja (oljčno, konopljino, sončnično,  …), premešamo in pojemo. To si pripravimo zjutraj na tešče.  S tem si očistimo jetra, posledično bo tudi kri boljša.

 

Včasih se spomladi pojavi tudi slabokrvnost. Pri teh težavah se zelo dobro obnese marmelada iz suhega sadja, ki je zelo enostavna za pripravo. Primerna je tudi za okrepitev imunskega sistema po kemoterapiji,  po obsevanjih, po operacijah ali za rekonvalescente. 
 

Marmelada iz suhega sadja

 

Potrebujemo: 250 gr suhih sliv, 250 gr suhih fig, 250 gr suhih brusnic, 250 gr temnih rozin, 250 gr svežih borovnic, 1 l terana, 1 kozarec cvetličnega medu, 1 žlico ingverja v prahu, 2 žlici cimeta v prahu

Fige in slive narežemo in skupaj z rozinami, brusnicami in borovnicami skuhamo v teranu. Ko zavre, naj vre še 10 minut, nato odstavimo in zmeljemo s paličnim mešalnikom v gosto kašo. Dodamo cimet in ingver in dobro premešamo. Ko se nekoliko ohladi, dodamo še med, dobro premešamo. Z marmelado napolnimo manjše kozarčke, ki jih dobro zapremo in počasi ohladimo. Shranimo na hladnem in temnem mestu.  Pripravek uživamo po žličkah, za preventivo 1 žličko zjutraj na tešče, pri resnejših težavah 2 žlici na dan – zjutraj in zvečer. Pripravek je zelo sladek, zato ni primeren za sladkorne bolnike.

 

Ko sončni  žarki pridobivajo na moči, začnejo rasti tudi mnoge užitne divje rastline. Z njimi si okrepimo organizem, saj so bogat vir vitaminov in mineralov. Med njimi so na prvem mestu mlade koprive, ki si jih lahko pripravimo kor špinačo, ali v različnih namazih. Naberemo lahko tudi prve liste kislice, mlade liste trobentic, vijolic, marjetic, rmana, hrena,  regačice, bršljanaste grenkuljice, mlade liste bukve, lipe  in še kaj bi se našlo. Prav tako so užitni cvetovi trobentic, marjetic, vijolic. Pa seveda ne smemo pozabiti na regrat. Vse te rastlina lahko kombiniramo v različnih solatah, namazih ali zeliščnih juhah.  Vendar pri uživanju divjih rastlin ne smemo pretiravati. Dodajamo jih po malem in konstantno, tako dosežemo najboljše rezultate.

Poleg vsega naštetega moramo poskrbeti tudi za gibanje v naravi, kjer se nadihamo svežega zraka, prepojenega s vonjavami pomladi. Na tak način si okrepimo organizem in povečamo energijo.

V primeru, da so težave resne in dolgotrajne,  se moramo posvetovati z zdravnikom.

NAGRADNA IGRA

Nagradna igra "Zbudi se, Slovenija!"

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

Kuhajte v kuharskem tekmovanju "Mojca kuha"!

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

Zasejmo ljubezen!

Pravila nagradnih iger
SODELUJ