Pleveli za krepitev zdravja, nasveti Jožice Bajc Pivec

Kurja črevca in plešec sta lahko odlična naravna pomoč pri krčih ali revmi.

NAVADNA ZVEZDICA ali KURJA ČREVCA  Stellaria media

Obkladek proti krčem

Ščep posušenega zelišča  kurjih črevc, ščep posušenih kamilic, 0,5 dl oljčnega olja

Oljčno olje pogrejemo, da zelišče v njem zacvrči,  dodamo zelišča, premešamo in kuhamo še par minut. Nato odstavimo in ohladimo na primerno temperaturo.  Uporabljamo za obkladke pri krčih in napenjanju otroških trebuščkov. 

 

Pomoč pri revmi in putiki

V litrsko steklenico s širokim vratom damo do polovice sveže zelišče kurjih črevc in zalijemo z dobrim domačim žganjem (sadjevec ali tropinovec). Pustimo stati 2-3 tedne, precedimo in uporabljamo zunanje za masiranje  - natiranje pri revmi, putiki ali zbadanju .

 

Nega rdeča, srbeče in razdražene kože

Zvrhano čajno žličko posušenih kurjih črevc prelijemo s skodelico vrele vode, počakamo pet minut, nato precedimo. Ko je čaj primerno ohlajen z njim izmivamo prizadeto mesto ali si pripravimo obkladek, ki ga položimo na prizadet predel telesa. Na enak način pripravim čaj za uživanje pri zasluzenih pljučih, težavah z mehurjem ali ledvicami.

 

PLEŠEC  Capsella bursa pastoris

Zoper krvavitve

V enakih delih zmešamo posušeno zel plešca in njivske preslice

1 čajno žličko te mešanice poparimo z 2,5 dl vrele vode, počakamo par minut, precedimo in popijemo po požirkih.  Ne sladimo.

 

Pri premočnih menstruacijah

Čaj iz plešca začnejo piti ženska s premočno menstruacijo  osem dni pred pričetkom menstruacije. Pijejo 1 do 2 skodelici na dan. Nikoli se čaj iz plešca ne sme piti mrzel ali pregret!

 

Tinktura iz plešca

200 gr sveže ali 100 gr suhe na  1 cm narezane rastline damo v litrsko steklenico s širokim vratom. Zalijemo  s tropinovcem (55 do 65%) in pustima na sobni temperaturi in svetlobi tri tedne. Vmes večkrat pretresem, nato precedim in shranimo v tenih steklenicah na hladnem in temnem mestu. Uživamo 2 krat na dan po 15 kapljic ob težavah. Kura naj traja le tri tedne, nato naredimo en teden pavze. Če je problem še prisoten, kuro ponovimo.

Naravna pomoč oljčnih listov, nasveti Beneta Behriča

Oljčni listi vsebujejo zelo veliko antioksidantov.

Oljka je drevo Mediterana in menda prva rastlina, zabeležena v zgodovini človeštva. Je zelo odporna vrsta, katera se zelo hitro sama obnavlja. Njen olevropein, ki se širi po celem deblu, oljko varuje pred raznimi boleznimi, bakterijami, virusi in glivicami. Najnovejše raziskave pa kažejo, da je največ zdravilnih učinkov prav v listih. Zelo dragoceno je tudi njeno oljčno olje.

 

1. Zniževanje pritiska in krvnega sladkorja

 

Potrebujemo:

  • 15 g oljčnih listov
  • 1,2 l vode

 

Posušene oljčne liste zdrobimo in jih za 8 ur namočimo v hladno vodo. Zmes nato zavremo, takoj odstavimo ter pustimo stati še 20 min. Precedimo in pijemo večkrat dnevno med obroki.



2. Zniževanje holesterola



Potrebujemo:

  • 1  žlico zdrobljenih oljčnih listov
  • 0,8 l vode


Žlico zdrobljenih oljčnih listov prelijemo z hladno vodo, zavremo in počasi kuhamo 1-2 min. Nato zmes pustimo stati še 15-20 min. Precedimo in pijemo 3-4 krat dnevno.

 

3. Pomoč pri vročinskih stanjih

 

Potrebujemo: 

  • 10 g zdrobljenih suhih oljčnih listov
  •  1 l vode


10 g zdrobljenih suhih oljčnih listov prelijemo z 1 l vroče vode. To pustimo stati 30 min in pijemo večkrat dnevno po požirkih.
 

Naravna pomoč z vijolico, nasveti Metke McCully Žigon

Vijolica je znana zdravilna rastlina, užitni so tako mladi listi kot cvetovi.

Vijolica je znana zdravilna rastlina. Zdravilna je vsa rastlina. Cvetove in liste nabiramo, ko cveti- spomladi. Koreninice pa izkopljemo jeseni.

 

OPOZORILO: Pred uporabo se posvetujte z zdravnikom. Nasveti niso nadomestilo za zdravniški posvet. 

 

Užitni so mladi listi in cvetovi. Užitne so tudi vse vrste in sorte vijolic (tukaj ne govorimo o tako imenovanih afriških vijolicah, ki jih gojimo v stanovanjih) in so tudi vse enako zdravilne, le, da so dišeče najbolj zanimive. V prehrani liste uporabljamo pri pripravi spomladanskih solat, čeprav jih lahko nabiramo in  jemo vse leto.

 

Najboljše je seveda cvetje dišeče vijolice. Nabiramo ga v lepem vremenu,  dopoldne, ko se posuši jutranja rosa. Sveže dodamo skupaj z drugimi pomladnimi cvetlicami (trobenticami, marjeticami,..) na zelene ali sadne solate. Že od 13.stoletja pa sveže vijolične cvetove kandirajo in jih nato uživajo kot dišeče bonbončke.

Znano je, da zaradi saponinov in sluzi, ki jih vsebuje vijolica olajša izkašljevanje in pomaga pri vnetju dihal – v ta namen uporabimo liste in cvetove.

 

Čaj iz listov in cvetov ima pomirjevalni učinek. Vsebuje tudi salicilno kislino (aspirin), ki blaži bolečine pri revmi.

 

Vijolica pospešuje potenje in je blag diuretik, zato jo najdemo tudi v čajih za čiščenje krvi.

 

Prevretek  iz korenin, ki vsebujejo dražeče alkaloide,  sili na bruhanje in ga uporabljajo v primerih zastrupitve s hrano. Deluje tudi kot odvajalo.

 

Kis z vijolicami 

 

Enostavno in hitro pripravljen. Ima lepo barvo, ne pričakujte pa vonja po vijolicah.

 

Sestavine:

  • 2 pesti cvetov dišečih vijolic
  • ½ l belega vinskega ali jabolčnega kisa

 

Priprava:

 

Cvetke damo v steklen kozarec prelijemo s kisom in damo na hladnejše , temno mesto. Pustimo namakat teden ali dva. Vsak dan (ali vsaj kdaj vmes) pretresimo kozarec. Ko se kis obarva, precedimo in lahko začnemo uporabljat. Spravimo na temno mesto, ker sicer spremeni barvo.

 

Uporaba takega kisa je zelo raznovrstna od prehrane do kozmetike. 

 

Polivka za solato iz vijolic 

 

Cvetovi vijolic vsebujejo vitamin C in A. Kot smo že povedali so tudi zdravilni. Pomagajo pri bolečem grlu, respiratornih obolenjih.

 

Za zdravilno in okusno solatno polivko potrebujete:

  • 3 žlice olja
  • 2 žlici kisa iz vijolic
  • ! žlico popečene in zdrobljene slanine ali pršuta
  • ½ žlice sesekljane čebule
  • 1 žlico sirupa vijolic (če nimate vzemite javorov sirup)
  • Sol, poper po okusu

 

Priprava:

 

Vse sestavine zmešajte v kozarcu, pretresite, pustite 20 – 30 minut, da se okusi prepojijo ponovno pretresite in polijte po zeleni solati.

 

Sladek sirup iz vijolic 

 

Ta je še posebej všeč otrokom. Uporabljamo pri kašlju. Lahko pa tudi v prehranske namene. Z njim odišavimo in posladkamo sadne solate, polijemo po sorbetih ali pudingu.

 

Sestavine:

  • ½ skodelice vode
  • 1 skodelica  sladkorja (lahko pa uporabimo med)
  • Pest  cvetov dišečih vijolic
  • Sok pol limone

 

Postopek:

 

Vodo zavremo, dodamo sladkor in ga stopimo. Primešamo cvetove in kuhamo še 10 minut. Lahko pustimo čez noč, da se ohladi. Nato precedimo, dodamo limonin sok in ponovno zavremo. Lepo obarvan, a ne tako  dišeč sirup spravimo v sterilne stekleničke. Ne diši močno a je vseeno prav okusen.

NAGRADNA IGRA

Nagradna igra "Zbudi se, Slovenija!"

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

Kuhajte v kuharskem tekmovanju "Mojca kuha"!

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

Zasejmo ljubezen!

Pravila nagradnih iger
SODELUJ