Kako pravilno nabirati zdravilne rastline, nasveti zeliščarke Sabine Grošelj

Odlični nasveti za vse zeliščarje, ki že dobro poznajo zelišča!

Prvi pogoj pri nabiranju zdravilnih rastlin je dobro poznavanje. Če rastlin ne poznate dobro, potem nasvet in znanje nujno poiščite pri strokovnjaku! Ne pozabite: tudi na naših travnikih in v gozdovih rastejo rastline, ki so smrtno nevarne.

 

Ko pa osvojite potrebno znanje ne pozabite, da morate vedno pri nabiranju paziti na: 

- čisto okolje daleč stran od prometa in mest,

- čiste rastline, ker jih ne smemo umivati,

- če nabiramo cvetočo zel, naberemo samo zgornjo tretjino,

- nabiramo na dan za cvet, ker je takrat vsa zdravilna učinkovina v zgornjem delu rastline, takrat je tudi najmanj vlage v zraku (korenine pa ravno obratno - na dan za korenino),

- nabiramo samo v lepem vremenu, če se le da, dva dni po dežju,

- sušimo večje kose in čim hitreje,

- hranimo v stekleni embalaži na hladnem in temnem prostoru brez večjih sprememb,

- drobimo tik pred uporabo ali sestavljanjem mešanic.

 

Cvetlični namaz za več sončne energije: Cvetovi nekaterih zdravilnih rastlin so užitni surovi ali posušeni, v namazih, divjih solatah, omakah in juhah. Pri nekaterih rastlinah so uporabni tudi mladi sveži lističi. Vsebujejo različne minerale, grenčine, sluzi in ostale koristne snovi za telo in presnovo.  Imajo čistilno funkcijo in dovajajo eter svetlobe v telo.

 

Za namaz potrebujete:

*prgišče sesekljanih ali narezanih svežih cvetov - vijolice, trobentice, marjetice, regrata, mrtve koprive, list trpotca, rmana, regrata

*skuto, kislo smetano, mlečni ali sirni namaz - nekaj žlic vsakega, po okusu

*domačo zeliščno sol. 

Zmešamo skupaj in namažemo na dober polnozrnat kruh.

 

Ideja:Cvetovi sodijo tudi v frtaljo, kot posip po omaki, juhah in solati.

 

Regratovi pripravki, tekst in recepti zeliščarke Jožice Bajc Pivec

Pri regratu lahko uporabite celotno rastlino - cvet, korenine in liste!

Regrat je res vsestransko uporaben. Uporabna je vsa rastlina: listi, korenina in cvetovi. Uživamo ga presnega (liste) kor solato. Spomladi si z njegovo pomočjo lahko učinkovito izločimo strupe, ki so se skozi zimo nabrali v telesu. Pri sladkorni bolezni priporočajo prežvečiti 8-15 votlih cvetnih stebelc na dan. Mleček ni strupen, je pa priporočljiv za odstranjevanje bradavic – z njim si jih namažemo večkrat na dan. Čaj iz listov in  korenin priporočajo za zdravljenje pozimi.  Zelišče regrata deluje predvsem diuretično - pospešuje izločanje vode. Je glavna sestavina čajev za čiščenje organizma ( v ljudski medicini za »čiščenje krvi«), ki spodbujajo presnovo in stimulativno vplivajo na zdrave organe. S tem pa pospešujejo izločanje odvečnih snovi (strupov) iz telesa.  Take čaje uporabljamo kot pomladanske kure, za znižanje telesne teže, pri kožnih nečistočah.

 

Regratov sirup

 

Lahko si pripravimo tudi regratov sirup (napačno ga imenujejo regratov med): 

Vzamemo 4 prgišča cvetov, jih  prekuhamo v 2 l vode, precedimo in dobro ožmemo, dodamo vročemu soku 1,5 kg rjavega sladkorja in sok dveh limon ter med kuhanjem na šibkem ognju neprestano mešamo, da dobimo gosto tekočino. Nalijemo v steklenice (kozarce) in jih spravimo v  hladen in temen prostor. Uporabljamo ga pri prehladnih obolenjih, posebej pozimi. Ni priporočljiv za sladkorne bolnike.

 

Regratova tinktura

 

Za zimo si lahko pripravimo regratovo tinkturo: 

Steklenico napolnimo z na drobno narezanimi, očiščenimi svežimi listi in koreninami  in  jih  zalijemo z močnim žganjem ( od 50% do 70% alkohola). Najboljši je tropinovec ali sadjevec. Pustimo na sobni temperaturi in  vsakih nekaj dni pretresemo.  Čez tri tedne precedimo skozi gazo, nalijemo v steklenice in spravimo v temen in hladen prostor. Uživamo 20 kapljic 3 x na dan v kozarcu vode. Naredimo 3 tedensko kuro, nato prekinemo za nekaj časa.

 

Čajna mešanica KRRT (kopriva, regrat, rman, trpotec)

 

Naberemo liste, ki jih narežemo in posušimo v senci. Korenine razcepimo po dolžini, jih naberemo na nitko in posušimo na senčnem in zračnem mestu. Pripravimo si lahko učinkovito čajno mešanico, ki jo je priporočal pater Simon Ašič.  In sicer naberemo in posušimo regrat, koprivo, rman in trpotec. Zmešamo enake dele zelišč in si iz njih pripravljamo  poparek, ki ga pijemo nesladkanega. Priporočljiv je pri želodčnih težavah, pri spomladanskem čiščenju organizma, pri težavah s prebavo in žolčem. Pijemo do 3 krat na dan. Tudi s to mešanico si naredimo tritedensko kuro.

 

Regratovo vino

 

V knjigi Zdravilne rastlin in njih uporaba Richarda Willforta je zanimiv recept za pripravo regratovega vina:

Naberemo 6 litrov dobro stisnjenih suhih regratovih cvetnih koškov, jih skrbno oskubimo, dolijemo 6 litrov sveže vode in dodamo lupine 2  limon in 2 pomaranč ter kuhamo četrt do pol ure. Nato precedimo maso skozi laneno krpo, dodamo odcejenemu soku 3 kg sladkorja in sok obeh limon in pomaranč, dobro premešamo in pustimo da se sok ohladi. Potem raztopimo v skodelici mlačne vode toliko kvasa, da nastane nasičena kašasta raztopina. To zamešamo v ohlajen sok in pustimo vreti 5 dni, najbolje kje v bližini ognjišča ali peči. Kakor hitro tekočina dobro prevre, jo zopet presedimo skozi laneno krpo, in natočimo v močne vinske, ali še bolje, šampanjske steklenice. Le-te moramo pred uporabo najskrbneje oprati in jih sterilizirati (lahko kar v pečici). Zamaški se morajo tesno prilegati; najbolje če steklenice zamašimo s pripravo za zapiranje. Nato zamaške dobro prevežemo in zapečatimo ter spravimo v hladno klet v temen kot, z vratom navzdol v kup peska. Čez dva meseca je pijača pitna in drži skoraj neomejeno dolgo. Pravilno pripravljeno regratovo vino je bistro kot voda, zelo močno in se pri natakanju peni kot peneče vino.

 

Svež sok iz regrata

 

Tri pesti svežih listov prelijemo s 50 ml vode in jih v mešalniku dobro zmeljemo. Nastali sok odcedimo oziroma filtriramo in hranimo v hladilniku. V obliki kure jemljemo trikrat dnevno po eno jedilno žlico. Sveži sok pospešuje krvni obtok, izločanje vode in olajša prebavo.