Naravna pomoč proti kandidi, nasveti in recept Beneta Behriča

Kandida je v našem telesu naravno prisotna kvasovka, vendar se pod določenimi pogoji razraste!



V »Domači lekarni« svetujemo o naravni pomoči pri težavah s kandido. To je kvasovka, ki je sicer naravno prisotna v našem telesu. Težava pa se pojavi, če se telo znajde v neravnovesju zaradi bolezni, hormonskih težav, dolgotrajnejšega uživanja antibiotikov ali neustreznih prehranjevalnih navad. Vse to lahko namreč povzroči dvig normalne ravni kandide, s čimer so povezane številne nevšečnosti, od utrujenosti, nihanja razpoloženja, astme, alergije,… do bolečin v hrbtenici. A na srečo nam tudi pri tej težavi pomoč ponuja narava. Več nasvetov boste izvedeli z ogledom rubrike, kjer svetuje zeliščar Bene Behrič.

 

Recept iz posušenih zelišč proti kandidi:

 

  • 1 čajna žlička poprove mete
  • 1 čajna žlička oljke
  • 2 čajni žlički origana
  • 1 čajna žlička krvenke

 

Prelijemo z 1l vroče vode, pustimo stati 10 - 15 min in precedimo. Spijemo 2-3 skodelica čaja dnevno (pred obroki).

 

Fotografija: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ACandida_albicans_PHIL_3192_lores.jpg; By CDC/Dr. William Kaplan [Public domain], via Wikimedia Commons. 

 

Koprivin sirup, pesto, omaka in zmešanček za zdravje, recepti zeliščarke Monike Mulej

Koprive pomagajo zniževati sladkor, "čistijo" telo in pomagajo pri slabokrvnosti!

Koprive vsebujejo ogromno rudninskih snovi, predvsem železa, zato so zelo priporočljive pri slabokrvnosti. Vsebujejo pa tudi mravljično kislino, acetilholin, različne vitamine, kolorofil in encime, ki znižujejo krvni sladkor! Koprive se tudi uporabljajo za spodbujanje presnove, se pravi telo "čistijo", pomagajo tudi pri revmatskih obolenjih in jetrnih težavah. 

 

KOPRIVIN SIRUP

 

Je presenetljivo okusen, zelo primeren za vsakodnevno uporabo! 

 

Potrebujemo: 

  • 1 ½ l svežih kopriv
  • 2 l vrele vode
  • 1-2 kg sladkorja (več kot je sladkorja bolj je sirup obstojen)
  • 4 limone
  • po želji lahko tudi malo citronske kisline (s tem bo sirup zagotovo obstojen)

 

Sveže koprive prelijemo z vrelo vodo in pustimo počivati 30 minut. Nato precedimo in dodamo sladkor, počasi segrevamo in mešamo. Ko se sladkor stopi dodamo limone (in citronsko kislino) ter prelijemo v steklenice.

 

KOPRIVIN PESTO

 

Potrebujemo: 

  • sveže koprive
  • olivno olje
  • sol
  • po želji lahko dodamo tudi oreščke npr. indijski oreščki, mandlji, pinjole,… Lahko pa dodamo tudi parmezan.

Vse sestavine damo v multipraktik ali blender in dobro zmeljemo. Pazimo, da je dovolj olja in da so koprive povsem prepojene z oljem. Če želimo, lahko dodamo prej zmlete oreščke. Pesto nato damo v kozarec in pazimo, da ni nobenih zračnih mehurčkov (zmes naj bo malo tekoča). Dva prsta pod vrhom kozarca z dodajanjem pesta zaključimo. Za en prst višine dolijemo še olivno olje in malo posolimo. Nato kozarec zapremo in shranimo na temno hladno mesto (hladilnik).

 

Pesto lahko uporabljamo dodatek juham, omakam, solatam ipd. Lahko ga uporabljamo tudi za namaz, še posebej če smo mu dodali oreščke. Takšen pesto je obstojen cca 1 leto.

 

Še posebej priporočljiv je slabokrvnim ljudem.

 

 

PREPROSTA KOPRIVINA OMAKA (ZA TESTENINE ALI RIŽ)

 

Potrebujemo:

  • 2 korenčka
  • ½ manjše rumene kolerabe
  • ¼ manjše zelene
  • cca 1.5 l svežih listov kopriv (potlačeno)*
  • olivno olje
  • sol, poper

 

Na olivnem olju pražimo korenje, kolerabo in zeleno ter poper toliko časa, da postane zelenjava mehka. Stalno mešamo, da se ne prismodi. Ko je zelenjava mehka dodamo ¾ l vrele vode in sveže liste kopriv. Pokrijemo in dušimo toliko časa, da se stebla kopriv zmehčajo. Posolimo ter zmiksamo s paličnim mešalnikom.

*nabiramo vršičke visoke cca 2-3cm ter liste z zgornjega dela koprive.

 

 

KOPRIVIN ZMEŠANČEK (SMUTI)

 

Potrebujemo: 

  • 1 pest kopriv (po želji lahko tudi druga travniška zelišča)
  • 1 jabolko
  • 1 limono
  • ½ l vode
  • Vse sestavine zdrobimo v mešalniku! 

 

Nasveti niso nadomestilo za zdravniški posvet in pred uživanjem pripravkov iz kopriv se posvetujte z zdravnikom! 

 

Fotografija: http://www.public-domain-image.com/plants/flowers/slides/stinging-nettles.html

Vodni kefir, recepti in tekst Katje Mrzel

Poznate navadni kefir? Mi predstavljamo vodnega!

Na prvi pogled izgledata enako: probiotični napitek, ki ga naredimo iz vode, sladkorja in želatinastih kristalčkov. Pa vendar azijski narodi govorijo o Tibicosu, ki izvira iz Tibeta, zahodnjaki pa o vodnem kefirju z domovino na Kavkazu. Očitno je, da gre za starodavno kulturo, ki se je uspela razširiti kljub odsotnosti vseh mogočih komunikacijskih kanalov, ki jih poznamo danes. Na svojem potovanju okoli sveta je dobila še številna druga imena: japonski vodni kristali, kitajski snežni lotus ali xuelian, sladkorni kefir in še mnoga druga.

 

Vsi poznamo mlečni kefir in njegove zdravilne učinke. Vodni kefir je alternativa za vse tiste, ki mleka iz katerega koli razloga ne uživajo.

Beseda kefir izvira iz arabske besede »kaif« ki pomeni počutiti se dobro, ugodje.

 

Kefirjeva zrna, scoby (symbiotic colony of bacteria and yeast) so naša starter kultura, ki jo potrebujemo za izdelavo kefirja.  Mlečnokislinske bakterije in kvasovke v procesu fermentacije predelajo sladkorje, dodane vodi v številne encime, koristne kisline, vitamine iz skupine B in druge koristne bakterije. Dlje bomo varili naš vodni kefir, manj sladkorja bo vseboval, povečala pa se bo vsebnost alkohola, ki pa ne preseže 1 - 3 % (1 % alkohola vsebuje tudi zelo zrelo sadje).

 

Recept za vodni kefir:

  • 2 l vode
  • 5 jž sladkorja
  • 1 jž suhih, nežveplanih rozin ali 2 suhi nežveplani figi
  • 6 jž kefirjevih zrn

Priprava:

  1. Za pripravo uporabljamo le nereaktivne materiale kot so steklo, plastika, les ali nerjaveče jeklo.
  2. V stekleno posodo za vlaganje nalijemo vodo, v njej raztopimo sladkor, nato dodamo še suho sadje.
  3. Premešamo, pokrijemo s krpo, ki prepušča zrak in jo pritrdimo z elastiko.
  4. Na sobni temperaturi pustimo od 24 do 48 ur, medtem nekajkrat premešamo.
  5. Ko vodni kefir razvije okus, ki nam je všeč, ga precedimo. Dobljeno tekočino lahko takoj pijemo ali pa jo pripravimo za drugo fermentacijo. Kefirjeva zrna temeljito operemo in takoj uporabimo za naslednji vodni kefir. Zrna lahko tudi shranimo v sladki vodi v hladilniku do enega tedna ali pa jih celo zamrznemo.
  6. Pri drugi fermentaciji vodnemu kefirju lahko dodamo različne okuse (sadne sokove, koščke svežega ali suhega sadja, zelišča, ingver). Vodni kefir napolnimo v steklenice z nepredušnim zapiranjem, dodamo želene dodatke in pustimo na sobni temperaturi nekaj dni. V tesno zaprti steklenici bo nastajal ogljikov dioksid, zato smo zelo previdni pri odpiranju.

 

Vodni kefir vsebuje: encime, hranila v lahko prebavljivi obliki, amino kisline, minerale (fosfor, magnezij, kalcij), vitamine iz skupine B, C, K, in milione probiotikov, ter velja za funkcionalno hranilo. Pripisujejo mu lastnosti najboljšega antioksidativnega probiotičnega napitka, ki zdravi glavobole in migreno, odpravlja nespečnost, uravnava holesterol, raztaplja žolčne kamne, krepi pljuča in dihala, zdravi astmo, kašelj, odpravlja zasluzenost dihalnih poti, uravnava telesno težo, prebavo, znižuje raven krvnega sladkorja, krepi ožilje, boljša koncentracijo, upočasnjuje staranje, preprečuje raka.

Vodni kefir je lahko tudi začetna kultura za pripravo droži za peko kruha, fermentiranih presnih sirov, v vodnem kefirju lahko namakamo žitarice in semena, da bi povečali njihovo hranilno vrednost.

Na začetku popijemo le majhno količino vodnega kefirja dnevno (30 cl) nato količino postopoma povečujemo. Velja pravilo, da po v sakih 20 dneh pitja kefirja telesu privoščimo odmor 10 dni brez kefirja. Pri doziranju poslušamo svoje telo.

 

Kje dobiti kefirjeva zrnca?

Obstaja spletna stran, www.kefirhood.com, kjer na povezavi:https://kefirhood.com/countries/43 najdete Slovence, ki delijo vodni, mlečni kefir ali kombučo.