Vodni kefir, recepti in tekst Katje Mrzel

Poznate navadni kefir? Mi predstavljamo vodnega!

Na prvi pogled izgledata enako: probiotični napitek, ki ga naredimo iz vode, sladkorja in želatinastih kristalčkov. Pa vendar azijski narodi govorijo o Tibicosu, ki izvira iz Tibeta, zahodnjaki pa o vodnem kefirju z domovino na Kavkazu. Očitno je, da gre za starodavno kulturo, ki se je uspela razširiti kljub odsotnosti vseh mogočih komunikacijskih kanalov, ki jih poznamo danes. Na svojem potovanju okoli sveta je dobila še številna druga imena: japonski vodni kristali, kitajski snežni lotus ali xuelian, sladkorni kefir in še mnoga druga.

 

Vsi poznamo mlečni kefir in njegove zdravilne učinke. Vodni kefir je alternativa za vse tiste, ki mleka iz katerega koli razloga ne uživajo.

Beseda kefir izvira iz arabske besede »kaif« ki pomeni počutiti se dobro, ugodje.

 

Kefirjeva zrna, scoby (symbiotic colony of bacteria and yeast) so naša starter kultura, ki jo potrebujemo za izdelavo kefirja.  Mlečnokislinske bakterije in kvasovke v procesu fermentacije predelajo sladkorje, dodane vodi v številne encime, koristne kisline, vitamine iz skupine B in druge koristne bakterije. Dlje bomo varili naš vodni kefir, manj sladkorja bo vseboval, povečala pa se bo vsebnost alkohola, ki pa ne preseže 1 - 3 % (1 % alkohola vsebuje tudi zelo zrelo sadje).

 

Recept za vodni kefir:

  • 2 l vode
  • 5 jž sladkorja
  • 1 jž suhih, nežveplanih rozin ali 2 suhi nežveplani figi
  • 6 jž kefirjevih zrn

Priprava:

  1. Za pripravo uporabljamo le nereaktivne materiale kot so steklo, plastika, les ali nerjaveče jeklo.
  2. V stekleno posodo za vlaganje nalijemo vodo, v njej raztopimo sladkor, nato dodamo še suho sadje.
  3. Premešamo, pokrijemo s krpo, ki prepušča zrak in jo pritrdimo z elastiko.
  4. Na sobni temperaturi pustimo od 24 do 48 ur, medtem nekajkrat premešamo.
  5. Ko vodni kefir razvije okus, ki nam je všeč, ga precedimo. Dobljeno tekočino lahko takoj pijemo ali pa jo pripravimo za drugo fermentacijo. Kefirjeva zrna temeljito operemo in takoj uporabimo za naslednji vodni kefir. Zrna lahko tudi shranimo v sladki vodi v hladilniku do enega tedna ali pa jih celo zamrznemo.
  6. Pri drugi fermentaciji vodnemu kefirju lahko dodamo različne okuse (sadne sokove, koščke svežega ali suhega sadja, zelišča, ingver). Vodni kefir napolnimo v steklenice z nepredušnim zapiranjem, dodamo želene dodatke in pustimo na sobni temperaturi nekaj dni. V tesno zaprti steklenici bo nastajal ogljikov dioksid, zato smo zelo previdni pri odpiranju.

 

Vodni kefir vsebuje: encime, hranila v lahko prebavljivi obliki, amino kisline, minerale (fosfor, magnezij, kalcij), vitamine iz skupine B, C, K, in milione probiotikov, ter velja za funkcionalno hranilo. Pripisujejo mu lastnosti najboljšega antioksidativnega probiotičnega napitka, ki zdravi glavobole in migreno, odpravlja nespečnost, uravnava holesterol, raztaplja žolčne kamne, krepi pljuča in dihala, zdravi astmo, kašelj, odpravlja zasluzenost dihalnih poti, uravnava telesno težo, prebavo, znižuje raven krvnega sladkorja, krepi ožilje, boljša koncentracijo, upočasnjuje staranje, preprečuje raka.

Vodni kefir je lahko tudi začetna kultura za pripravo droži za peko kruha, fermentiranih presnih sirov, v vodnem kefirju lahko namakamo žitarice in semena, da bi povečali njihovo hranilno vrednost.

Na začetku popijemo le majhno količino vodnega kefirja dnevno (30 cl) nato količino postopoma povečujemo. Velja pravilo, da po v sakih 20 dneh pitja kefirja telesu privoščimo odmor 10 dni brez kefirja. Pri doziranju poslušamo svoje telo.

 

Kje dobiti kefirjeva zrnca?

Obstaja spletna stran, www.kefirhood.com, kjer na povezavi:https://kefirhood.com/countries/43 najdete Slovence, ki delijo vodni, mlečni kefir ali kombučo.

Smrekovi vršički za sirup in čaj, recepti, nasvet in tekst Jožice Bajc Pivec

Že babice so vedele, da je najboljše zdravilo pri gripi in prehladu sirup smrekovih vršičkov!

SIRUP IZ SMREKOVIH VRŠIČKOV

 

V kozarec vstavimo po slojih:

  • smrekovi vršički
  • sladkor

V steklen kozarec naložimo plast vršičkov, nato dodamo plast sladkorja. To ponavljamo, do vrha kozarca. Vmes vsebino dobro stisnemo. Zaprt kozarec postavimo na vroče sonce.  Po potrebi ga obračamo, da se sladkor stopi. Ko je ves sladkor stopljen, vsebino precedimo in dobljen sirup shranimo v temnih steklenicah na hladnem in temnem mestu. Uporabimo lahko rjavi  ali navaden kristalni sladkor. Ta sirup je primeren za odpravljanje težav pri prehladih, gripi, za blaženje kašlja,… Uživamo ga po žličkah ali v čaju. Pri tem ne smemo pretiravati. Ponekod pri izdelavi tega sirupa sladkor nadomestijo z medom. Pri tem lahko pride do zavretja pripravka, če je prisotna prevelika količina vlage. V enake namene lahko uporabimo tudi mlade vršičke jelke, rdečega bora, ruševja ali macesna. Tudi ta drevesa vsebujejo močne učinkovine, zato pri uporabi ne smemo pretiravati.

 

 

 SIRUP IZ IGLAVCEV

  • 1000g vršičkov
  • 500g narezane čebule
  • 250g kandiranega sladkorja
  • 500g medu 

Iz vršičkov več iglavcev, npr. smreke, jelke, bora in ruševja lahko pripravimo zelo dober sirup za pomoč pri odpravljanju prehladov ali lajšanju težav pri bronhitisu... Vršičke damo v posodo, jih prekrijemo z vodo in kuhamo na zmernem ognju, da dobimo gosto kašasto maso. Dodamo še ostale sestavine in kuhamo toliko časa, da se vsebina razkuha do sirupa. Sirup precedimo in nalijemo v kozarčke s širokim vratom. Shranimo jih v suhem, temnem in hladnem prostoru. 

 

LIKER RUŠEVJA

  • vršički vejic ruševja
  • domače žganje
  • med

Vršičke vejic ruševja naberemo v mesecu juliju ali avgustu, ko smolijo in jih namočimo v dobro domače žganje. Namakamo tri tedne, nato precedimo in dodamo na 1 liter tekočine 3 žlice medu . Vsak dan zaužijemo 0,2dcl kot preventivo ali ob prehladnih težavah. Ta pripravek pripravljajo v mnogih slovenski planinskih kočah. 

 

SMOLNO MAZILO

 

V lonček damo:

  • 1/3 očiščene smole
  • 1/3 kokosove maščobe
  • 1/3 oljčnega olja
  • glede na količino dodamo vosek

Iz smole iglavcev lahko pripravimo mazilo, ki učinkovito pomaga pri lajšanju različnih bolečin: blaži bolečine v sklepih, otečena kolena, razpokane pete, bolečine v križu, celjenje ran, vnetje dlesni, piki insektov, kožna vnetja, revmatizem, zvine, bolečine mišic. V ljudskem zdravilstvo ga ponekod uporabljajo tudi notranje pri bolečem grlu ali želodčnih težavah. Smolno mazilo je narejeno iz smrekove in borove smole, kokosove masti, olivnega olja in čebeljega voska. Z njim mažemo prizadete dele telesa  po potrebi, lahko tudi večkrat na dan. V redkih primerih lahko pride do reakcije na koži.

Domača kozmetika, recepti in tekst Karmen Gostinčar

Avtorica knjige "Moja domača kozmetika" nam razkriva kako do lepšega videza z naravnimi sestavinami!



Piling v kockah  

 

  • 35 g kokosovega masla  
  • 30 g mandljevega olja  
  • 10 g čebeljega voska  
  • 120 g sladkorja  
  • 30 kapljice eteričnega olja sivke

Kokosovo maslo in čebelji vosek stopimo v posodi na vodni pari in premešamo. Dodamo ostale sestavine, dobro premešamo in vlijemo v model. 

Piling pomaga odstraniti odmrle celice in umazanijo, ki se naberejo v koži.

 

Maska za zrelo kožo z vijolično glino  

 

  • 1 žlica vijolične gline 
  • jojobino olje  
  • hidrolat sivke  
  • 4 kapljice eteričnega olja sivke  

 

Olja in hodrolata damo toliko, da dobimo gosto pasto, ki ostane na koži in ne steče. Dodamo malo jojobinega olja in kapljice sivke. Dobro premešamo. Maska kožo globinsko nahrani in pomaga pri obnovi celic.

 

Vlažilni tonik  

  • 70 ml hidrolata sivke  
  • 30 ml alojinega gela  
  • 10 kapljic eteričnega olja sivke  

Sestavine dobro premešamo. Tonik kožo globinsko osveži in navlaži.  

 

Pomlajevalni serum  

  • 5 ml olja črne kumine  
  • 5 ml olja mareličnih koščic  
  • 1 kpl eteričnega olja gernije  
  • 1 kpl eteričnega olja bosvelije  
  • 1 kpl eteričnega olja bergamotke 

 

Sestavine dobro premešamo. Serum koži vrača prožnost in elastičnost. 

 

Če izdelovanja naravne kozmetike niste vajeni, se pred izdelavo posvetujte s strokovnjakom. Da boste bolj prepričani o postopkih pa kliknite na zgornji video. 

 

T.B. 

 

NAGRADNA IGRA

Nagradna igra "Zbudi se, Slovenija! "

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

ZBUDI SE, SLOVENIJA 3. maj 2018

Pravila nagradnih iger
SODELUJ