Smrekovi vršički za sirup in čaj, recepti, nasvet in tekst Jožice Bajc Pivec

Že babice so vedele, da je najboljše zdravilo pri gripi in prehladu sirup smrekovih vršičkov!

SIRUP IZ SMREKOVIH VRŠIČKOV

 

V kozarec vstavimo po slojih:

  • smrekovi vršički
  • sladkor

V steklen kozarec naložimo plast vršičkov, nato dodamo plast sladkorja. To ponavljamo, do vrha kozarca. Vmes vsebino dobro stisnemo. Zaprt kozarec postavimo na vroče sonce.  Po potrebi ga obračamo, da se sladkor stopi. Ko je ves sladkor stopljen, vsebino precedimo in dobljen sirup shranimo v temnih steklenicah na hladnem in temnem mestu. Uporabimo lahko rjavi  ali navaden kristalni sladkor. Ta sirup je primeren za odpravljanje težav pri prehladih, gripi, za blaženje kašlja,… Uživamo ga po žličkah ali v čaju. Pri tem ne smemo pretiravati. Ponekod pri izdelavi tega sirupa sladkor nadomestijo z medom. Pri tem lahko pride do zavretja pripravka, če je prisotna prevelika količina vlage. V enake namene lahko uporabimo tudi mlade vršičke jelke, rdečega bora, ruševja ali macesna. Tudi ta drevesa vsebujejo močne učinkovine, zato pri uporabi ne smemo pretiravati.

 

 

 SIRUP IZ IGLAVCEV

  • 1000g vršičkov
  • 500g narezane čebule
  • 250g kandiranega sladkorja
  • 500g medu 

Iz vršičkov več iglavcev, npr. smreke, jelke, bora in ruševja lahko pripravimo zelo dober sirup za pomoč pri odpravljanju prehladov ali lajšanju težav pri bronhitisu... Vršičke damo v posodo, jih prekrijemo z vodo in kuhamo na zmernem ognju, da dobimo gosto kašasto maso. Dodamo še ostale sestavine in kuhamo toliko časa, da se vsebina razkuha do sirupa. Sirup precedimo in nalijemo v kozarčke s širokim vratom. Shranimo jih v suhem, temnem in hladnem prostoru. 

 

LIKER RUŠEVJA

  • vršički vejic ruševja
  • domače žganje
  • med

Vršičke vejic ruševja naberemo v mesecu juliju ali avgustu, ko smolijo in jih namočimo v dobro domače žganje. Namakamo tri tedne, nato precedimo in dodamo na 1 liter tekočine 3 žlice medu . Vsak dan zaužijemo 0,2dcl kot preventivo ali ob prehladnih težavah. Ta pripravek pripravljajo v mnogih slovenski planinskih kočah. 

 

SMOLNO MAZILO

 

V lonček damo:

  • 1/3 očiščene smole
  • 1/3 kokosove maščobe
  • 1/3 oljčnega olja
  • glede na količino dodamo vosek

Iz smole iglavcev lahko pripravimo mazilo, ki učinkovito pomaga pri lajšanju različnih bolečin: blaži bolečine v sklepih, otečena kolena, razpokane pete, bolečine v križu, celjenje ran, vnetje dlesni, piki insektov, kožna vnetja, revmatizem, zvine, bolečine mišic. V ljudskem zdravilstvo ga ponekod uporabljajo tudi notranje pri bolečem grlu ali želodčnih težavah. Smolno mazilo je narejeno iz smrekove in borove smole, kokosove masti, olivnega olja in čebeljega voska. Z njim mažemo prizadete dele telesa  po potrebi, lahko tudi večkrat na dan. V redkih primerih lahko pride do reakcije na koži.

Domača kozmetika, recepti in tekst Karmen Gostinčar

Avtorica knjige "Moja domača kozmetika" nam razkriva kako do lepšega videza z naravnimi sestavinami!



Piling v kockah  

 

  • 35 g kokosovega masla  
  • 30 g mandljevega olja  
  • 10 g čebeljega voska  
  • 120 g sladkorja  
  • 30 kapljice eteričnega olja sivke

Kokosovo maslo in čebelji vosek stopimo v posodi na vodni pari in premešamo. Dodamo ostale sestavine, dobro premešamo in vlijemo v model. 

Piling pomaga odstraniti odmrle celice in umazanijo, ki se naberejo v koži.

 

Maska za zrelo kožo z vijolično glino  

 

  • 1 žlica vijolične gline 
  • jojobino olje  
  • hidrolat sivke  
  • 4 kapljice eteričnega olja sivke  

 

Olja in hodrolata damo toliko, da dobimo gosto pasto, ki ostane na koži in ne steče. Dodamo malo jojobinega olja in kapljice sivke. Dobro premešamo. Maska kožo globinsko nahrani in pomaga pri obnovi celic.

 

Vlažilni tonik  

  • 70 ml hidrolata sivke  
  • 30 ml alojinega gela  
  • 10 kapljic eteričnega olja sivke  

Sestavine dobro premešamo. Tonik kožo globinsko osveži in navlaži.  

 

Pomlajevalni serum  

  • 5 ml olja črne kumine  
  • 5 ml olja mareličnih koščic  
  • 1 kpl eteričnega olja gernije  
  • 1 kpl eteričnega olja bosvelije  
  • 1 kpl eteričnega olja bergamotke 

 

Sestavine dobro premešamo. Serum koži vrača prožnost in elastičnost. 

 

Če izdelovanja naravne kozmetike niste vajeni, se pred izdelavo posvetujte s strokovnjakom. Da boste bolj prepričani o postopkih pa kliknite na zgornji video. 

 

T.B. 

 

Kako sami naredimo kefir, nasveti Maje Marolt

Recept za svež, slasten mlečni kefir domače izdelave!

Doma narejen kefir je probiotičen mlečnokislinki napitek, ki v več pogledih deluje pozitivno na naše zdravje.

 

Za izdelavo potrebujemo:

 

  • za 3 dl mleka potrebujemo ca. 1 žličko kefirjevih zrnc, najbolje je sveže nepasterizirano mleko,
  • plastično cedilko,
  • stekleno posodo pokrovom 1l (odvisno koliko kefirja želimo narediti),
  • kuhalnico,
  • posodo za shranjevanje kefirjevih zrnc,
  • kuhinjsko cunjo. 

 

Pomembno:  

Priporoča se za shranjevanje in izdelavo kefirja steklene ali keramične posode, saj tako se izognemo, da bi prišlo do kemičnih reakcij med kefirjem, ki je kisel in plastiko. Priporoča se tudi lesen ali plastičen pribor ne kovinski.  

   

Izdelava:  

Kefirjeva zrnca položimo v posodo, prelijemo z mlekom in pokrijemo s pokrovom ter kuhinjsko cunjo in pustimo na sobni temperaturi ca. od 12 do 24h, v tem času kdaj pa kdaj premešamo. Čas fermentacije je odvisen od koliko kefirjevih zrnc imamo in kak okus bi želeli (bolj kisel, manj kisel). Nato precedimo in ga shranim v hladilniku, kjer ostane kak teden. Zrnca pa položimo v manjšo posodo jih prelijemo z malo mleka, tako da so pokrita, ter jih shranimo v hladilniku do naslednje izdelave. Pri nizki temperaturi zrnca mirujejo ali se fermentacija zelo upočasni. V hladilniku jih lahko pustimo tudi dalj časa, kak teden dva, če smo z doma.

 

 

Kefir z gozdnimi sadeži  

 

Sestavine:  

  • 200ml kefirja
  • 2 žlički chia semen
  • 100g gozdnih sadežev (svežih ali zamrznjenih)
  • 1 žlička medu

Priprava: Vse zmiksamo v mešalcu in postrežemo.

 

Kefir z ingverjem

 

Sestavine:

  • 200ml kefirja
  • Košček ingverja
  • Naribana lupina bio limone, lahko tudi bio pomaranče
  • 1 žlička medu

Priprava: V kefir naribamo ingver-odvisno kako močan okus bi želeli in limonino lupino, dodamo žličko medu in zmešamo.

 

Namaz iz kefirja

   

Sestavine:

  • 200ml kefirja
  • 2 veliki žlici narezanega drobnjaka
  • 2 veliki žlici narezanega koriandra
  • 1 mlada čebula
  • 1 zelo zrel avokado
  • 1 olupljen paradižnik
  • sol
  • olivno olje
  • čili v olivnem olju
  • po želji strok česna

 Priprava: Avokado, čebulo in paradižnik zmiksamo v mešalniku. Dodamo zelišča, česen, sol in olivno olje, ter kapljico ali dve čilija po želji in zmešamo.

NAGRADNA IGRA

Kuhajte v kuharskem tekmovanju "Mojca kuha"!

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

Zasejmo ljubezen!

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

Nagradna igra "Zbudi se, Slovenija!"

Pravila nagradnih iger
SODELUJ