Domača kozmetika, recepti in tekst Karmen Gostinčar

Avtorica knjige "Moja domača kozmetika" nam razkriva kako do lepšega videza z naravnimi sestavinami!



Piling v kockah  

 

  • 35 g kokosovega masla  
  • 30 g mandljevega olja  
  • 10 g čebeljega voska  
  • 120 g sladkorja  
  • 30 kapljice eteričnega olja sivke

Kokosovo maslo in čebelji vosek stopimo v posodi na vodni pari in premešamo. Dodamo ostale sestavine, dobro premešamo in vlijemo v model. 

Piling pomaga odstraniti odmrle celice in umazanijo, ki se naberejo v koži.

 

Maska za zrelo kožo z vijolično glino  

 

  • 1 žlica vijolične gline 
  • jojobino olje  
  • hidrolat sivke  
  • 4 kapljice eteričnega olja sivke  

 

Olja in hodrolata damo toliko, da dobimo gosto pasto, ki ostane na koži in ne steče. Dodamo malo jojobinega olja in kapljice sivke. Dobro premešamo. Maska kožo globinsko nahrani in pomaga pri obnovi celic.

 

Vlažilni tonik  

  • 70 ml hidrolata sivke  
  • 30 ml alojinega gela  
  • 10 kapljic eteričnega olja sivke  

Sestavine dobro premešamo. Tonik kožo globinsko osveži in navlaži.  

 

Pomlajevalni serum  

  • 5 ml olja črne kumine  
  • 5 ml olja mareličnih koščic  
  • 1 kpl eteričnega olja gernije  
  • 1 kpl eteričnega olja bosvelije  
  • 1 kpl eteričnega olja bergamotke 

 

Sestavine dobro premešamo. Serum koži vrača prožnost in elastičnost. 

 

Če izdelovanja naravne kozmetike niste vajeni, se pred izdelavo posvetujte s strokovnjakom. Da boste bolj prepričani o postopkih pa kliknite na zgornji video. 

 

T.B. 

 

Kako sami naredimo kefir, nasveti Maje Marolt

Recept za svež, slasten mlečni kefir domače izdelave!

Doma narejen kefir je probiotičen mlečnokislinki napitek, ki v več pogledih deluje pozitivno na naše zdravje.

 

Za izdelavo potrebujemo:

 

  • za 3 dl mleka potrebujemo ca. 1 žličko kefirjevih zrnc, najbolje je sveže nepasterizirano mleko,
  • plastično cedilko,
  • stekleno posodo pokrovom 1l (odvisno koliko kefirja želimo narediti),
  • kuhalnico,
  • posodo za shranjevanje kefirjevih zrnc,
  • kuhinjsko cunjo. 

 

Pomembno:  

Priporoča se za shranjevanje in izdelavo kefirja steklene ali keramične posode, saj tako se izognemo, da bi prišlo do kemičnih reakcij med kefirjem, ki je kisel in plastiko. Priporoča se tudi lesen ali plastičen pribor ne kovinski.  

   

Izdelava:  

Kefirjeva zrnca položimo v posodo, prelijemo z mlekom in pokrijemo s pokrovom ter kuhinjsko cunjo in pustimo na sobni temperaturi ca. od 12 do 24h, v tem času kdaj pa kdaj premešamo. Čas fermentacije je odvisen od koliko kefirjevih zrnc imamo in kak okus bi želeli (bolj kisel, manj kisel). Nato precedimo in ga shranim v hladilniku, kjer ostane kak teden. Zrnca pa položimo v manjšo posodo jih prelijemo z malo mleka, tako da so pokrita, ter jih shranimo v hladilniku do naslednje izdelave. Pri nizki temperaturi zrnca mirujejo ali se fermentacija zelo upočasni. V hladilniku jih lahko pustimo tudi dalj časa, kak teden dva, če smo z doma.

 

 

Kefir z gozdnimi sadeži  

 

Sestavine:  

  • 200ml kefirja
  • 2 žlički chia semen
  • 100g gozdnih sadežev (svežih ali zamrznjenih)
  • 1 žlička medu

Priprava: Vse zmiksamo v mešalcu in postrežemo.

 

Kefir z ingverjem

 

Sestavine:

  • 200ml kefirja
  • Košček ingverja
  • Naribana lupina bio limone, lahko tudi bio pomaranče
  • 1 žlička medu

Priprava: V kefir naribamo ingver-odvisno kako močan okus bi želeli in limonino lupino, dodamo žličko medu in zmešamo.

 

Namaz iz kefirja

   

Sestavine:

  • 200ml kefirja
  • 2 veliki žlici narezanega drobnjaka
  • 2 veliki žlici narezanega koriandra
  • 1 mlada čebula
  • 1 zelo zrel avokado
  • 1 olupljen paradižnik
  • sol
  • olivno olje
  • čili v olivnem olju
  • po želji strok česna

 Priprava: Avokado, čebulo in paradižnik zmiksamo v mešalniku. Dodamo zelišča, česen, sol in olivno olje, ter kapljico ali dve čilija po želji in zmešamo.

Kako pravilno nabirati zdravilne rastline, nasveti zeliščarke Sabine Grošelj

Odlični nasveti za vse zeliščarje, ki že dobro poznajo zelišča!

Prvi pogoj pri nabiranju zdravilnih rastlin je dobro poznavanje. Če rastlin ne poznate dobro, potem nasvet in znanje nujno poiščite pri strokovnjaku! Ne pozabite: tudi na naših travnikih in v gozdovih rastejo rastline, ki so smrtno nevarne.

 

Ko pa osvojite potrebno znanje ne pozabite, da morate vedno pri nabiranju paziti na: 

- čisto okolje daleč stran od prometa in mest,

- čiste rastline, ker jih ne smemo umivati,

- če nabiramo cvetočo zel, naberemo samo zgornjo tretjino,

- nabiramo na dan za cvet, ker je takrat vsa zdravilna učinkovina v zgornjem delu rastline, takrat je tudi najmanj vlage v zraku (korenine pa ravno obratno - na dan za korenino),

- nabiramo samo v lepem vremenu, če se le da, dva dni po dežju,

- sušimo večje kose in čim hitreje,

- hranimo v stekleni embalaži na hladnem in temnem prostoru brez večjih sprememb,

- drobimo tik pred uporabo ali sestavljanjem mešanic.

 

Cvetlični namaz za več sončne energije: Cvetovi nekaterih zdravilnih rastlin so užitni surovi ali posušeni, v namazih, divjih solatah, omakah in juhah. Pri nekaterih rastlinah so uporabni tudi mladi sveži lističi. Vsebujejo različne minerale, grenčine, sluzi in ostale koristne snovi za telo in presnovo.  Imajo čistilno funkcijo in dovajajo eter svetlobe v telo.

 

Za namaz potrebujete:

*prgišče sesekljanih ali narezanih svežih cvetov - vijolice, trobentice, marjetice, regrata, mrtve koprive, list trpotca, rmana, regrata

*skuto, kislo smetano, mlečni ali sirni namaz - nekaj žlic vsakega, po okusu

*domačo zeliščno sol. 

Zmešamo skupaj in namažemo na dober polnozrnat kruh.

 

Ideja:Cvetovi sodijo tudi v frtaljo, kot posip po omaki, juhah in solati.

 

NAGRADNA IGRA

Nagradna igra "Zbudi se, Slovenija!"

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

Kuhajte v kuharskem tekmovanju "Mojca kuha"!

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

Zasejmo ljubezen!

Pravila nagradnih iger
SODELUJ