Domača lekarna: zelišča za nego rok pozimi

Nasveti zeliščarke Jožice Bajc Pivec

Nega rok z zelišči v zimskem času

 

V zimskem času po navadi veliko pozornost namenjamo obrazu in njegovi zaščiti pred mrazom in ostalimi vplivi. Na roke pa kar pozabimo. Potisnemo jih v žepe, ali pa si navlečemo nanje rokavice in to je to. Vendarle glede na to, kako nam služijo in kaj vse z njimi počnemo, mislim, da bi morali zanje bolj lepo skrbeti. Da ne pomislim na to, da se na rokah odraža naša starost, ki je na njih z nobenim lepotnim popravkom ne moremo skriti.

Lahko pa jih s pomočjo zeliščnih pripravkov negujemo, in čim dlje ohranjamo gladke, prožne in vitalne.  V te namene so dobrodošli različni oljni izvlečki, zeliščna mazila, zeliščna kopeli, ….

 

Oljna kopel za roke

 

Roke si dobro namažemo z oljčnim oljem in nato navlečemo nanje lateksove rokavice. V vsako rokavico prilijemo še 1 do 2 žlički olja in ga enakomerno razporedimo. Pustimo delovati vsaj pol ure. Pri tem pazimo, da nam olje ne steče iz rokavic, roke držimo obrnjene navzdol.

Ko rokavice snamemo, roke nežno obrišemo s papirnato brisačo in postimo, da se preostanek olja vsrka v kožo.

 

Negovalna krema za roke

 

- 1 sesekljana limonina lupina

- 1 zdrobljen gomolj bele lilije

- 100 g sveže smetane

 

Sestavine zmešamo in jih nanesemo na roke. Hranimo v hladilniku. Te kreme na delamo v velikih količinah, največ za 3 do 4 dni. Ker ne vsebuje konzervansov, se zelo hitro pokvari. Z vsakodnevno nego bodo roke ohranile svojo lepoto.

 

Piling za nego rok s sladkorjem, medom in soljo

 

Zmešamo 1 skodelico sladkorja s pol skodelice soli, dodamo 1 žlico medu in pol skodelice olja, glede na tip kože. Vse skupaj zmešamo v enakomerno maso, nato dodamo eterična olja. Uporabimo 5 do 10 kapljic sivkinega ali metinega eteričnega olja. Če je preredka masa, dodamo še malo sladkorja ali soli. Nanesemo na roke, pustimo 10 do 15 minut, nato umijemo z mlačno vodo. Roke osušimo na zraku in jih nato namažemo z zeliščnim mazilom.

 

 

Piling rok si lahko pripravimo tudi iz kavnih  ostankov (gošče) po kuhanju prave turške kave. Še vlažnega in toplega nanesemo na roke in si jih pomanemo, kot pri miljenju. Pustimo, da učinkuje 5 do 10 minut, nato roke izperemo in posušimo na zraku. Namažemo jih z zeliščnim mazilom ali oljnim izvlečkom.

 

 

Pri opraskani ali razpokani koži si lahko pomagamo z mazili iz zelišč:

Arnika, netresk, njivska preslica, ognjič, repinec, rman, šentjanževka, trpotec, kamilica, zlata rozga, sivka.

 

 

Če se na rokah pojavljajo lišaji ali ekcemi, uporabimo za pripravo mazila:

divjo mačeho, krvavi mlečnik, pravo lakoto, malinjak, ognjič, oman, peteršilj, repinec, rman, slezenovec, srčno moč.

 

Pri katerikoli težavi si lahko pripravimo zeliščno kopel iz navedenih zelišč. Roke namakamo v topli tekočini 10 do 15 minut, oziroma dokler je voda prijetno topla. Roke vedno posušimo na zraku, nato jih namažemo z zeliščnim mazilom.

 

 

Zelo dobrodošli so tudi oljni izvlečki iz navedenih rastlin.

 

Najbolj znano  je šentjanževo olje. Večji učinek dosežemo, če pripravimo olje iz oljnih izvlečkov različnih rastlin. Najučinkovitejše je sestavljeno iz treh do štirih olj.

 

Zdravilne rastline sveta: garcinia cambogia

Nasveti farmacevta mag. Matjaža Ravnikarja

Garcinia cambogia je majhno tropsko drevo iz Indije in jugovzhodne Azije. Lupino njegovih plodov v velikosti pomaranče, ki po obliki spominjajo na buče, odlikuje visoka vsebnost hidroksi citronske kisline (v nadaljevanju HCA). V azijskih državah je plod garcinije že dolgo nepogrešljiva kulinarična sestavina, zahodni znanstveniki so vsebnost HCA in njen vpliv odkrili šele v poznih 60-ih letih, v zadnjem desetletju pa so v različnih študijah dokazali pospešeno izgubo odvečne telesne maščobe.

Raziskave so pokazale, da HCA v človeškem telesu zavira lipogenezo, to je pretvarjanje odvečnih ogljikovih hidratov in sladkorjev v maščobe, zavira apetit in zmanjšuje željo po hrani, hkrati pa topi maščobe. Obenem spodbudi možgane, da telesu pošljejo signal o občutku sitosti. Ljudje, ki redno uživajo ekstrakt garcinije cambogije, se nasitijo z manjšimi obroki in na ta način dodatno zmanjšajo možnost za nabiranje neželenih maščobnih zalog v telesu. Dodaten pozitiven učinek pa je tudi zmanjšanje slabega holesterola in trigliceridov. Običajno so stranski pojavi pri shujševalnih dietah: nerazpoloženje, pomanjkanje energije in glavoboli. Ker pa HCA zvišuje raven hormona sreče – serotonina, se kljub hujšanju dobro počutite, ste dobro razpoloženi in imate več energije.

HCA najbolje deluje brez prisotnosti druge hrane, zato je dodatek najbolj priporočljivo uživati na prazen želodec oziroma najpozneje pol ure pred obrokom.

Če želimo viden uspeh pri hujšanju, je potrebo dnevno užiti najmanj 3grame (2 čajni žlički) ekstrakta garcinije cambogije s 60% HCA. Izdelki v kapsulah imajo običajno priporočeno količino dnevnega uživanja 1 gram ( 2 kapsuli), kar je v večini primerov premalo za želeno zmanjšanje teže. Zato jo je najbolje uživati v obliki praška brez dodatkov.

Domača lekarna: gurmar

Nasveti farmacevta asist. dr. Matjaža Ravnikarja

Prekomerno uživanje sladkorja je eden od glavnih dejavnikov za razvoj številnih najbolj perečih bolezni našega časa, med drugimi tudi sladkorne bolezni tipa dve. Narava nam ponuja rešitev, kako se sladkorju upreti.

V južni in osrednji Indiji se žvečenje listov gurmarja (gymnema sylvestre) že več kot dva tisoč let uporablja za lajšanje težav, povezanih s sladkorno boleznijo, zgovorno pa je tudi ime te divje ovijalke. Gurmar namreč v hindujščini pomeni "uničevalec sladkorja".

Znanstvene raziskave, ki so jih znanstveniki opravili v zadnjih letih, potrjujejo učinke, po zaslugi katerih je postal gurmar nepogrešljivi del tradicionalne indijske medicine ajurvede. Da pa bi razumeli resnično moč gurmarja v boju proti škodljivemu sladkorju, moramo najprej spoznati njegovega nasprotnika.

Sladkor

Priznana ameriška nutricistka dr. Nancy Appleton je v svoji knjigi Samomor s sladkorjem naštela kar 146 negativnih učinkov uživanja sladkorja. Najbolj splošni so nabiranje odvečnih kilogramov, slab spanec, glavoboli, stres, težavna koža, motnja koncentracije in nihanje razpoloženja, prekomerno uživanje sladkorja pa povečuje tudi tveganje za nastanek, srčno-žilnih bolezni, povišanega krvnega tlaka, nekaterih oblik raka in sladkorne bolezni tipa dve. Ta bolezen je danes na četrtem mestu med vzroki umrljivosti v razvitih državah, strokovnjaki pa ocenjujejo, da bo leta 2030 sladkorno bolezen imelo 8,9 % prebivalcev Slovenije.

Večina med nami zaužije vsak dan preveč sladkorja, ne da bi se tega sploh zavedala. Po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije je priporočena količina vnosa sladkorja za zdravega odraslega moškega 8 žličk, za žensko pa 7 žličk na dan. Toliko ga vsebuje že ena mala pločevinka gazirane pijače, sladkor pa se skriva še marsikje drugje: v sadju, zelenjavi in skoraj vsej predelani hrani, tudi v kruhu. Slaščic, ki nas od malih nog spremljajo na vsakem koraku, še sploh nismo omenili.

Skrivnost delovanja gurmarja je gimnemična kislina

Glavna učinkovina gurmarja je gimnemična kislina. Ta ima podobno molekularno sestavo kot glukoza, na naš organizem pa učinkuje dvojno. Prvič: gimnemična kislina upočasnjuje izločanje sladkorja v kri ter spodbuja rast celic v trebušni slinavki, ki proizvajajo inzulin. Na ta način gurmar uravnava raven krvnega sladkorja v človeškem organizmu, kar še posebej koristi ljudem, ki trpijo za kronično hiperglikemijo.  In drugič: gimnemična kislina vpliva na naše receptorje za sladek okus, in sicer tako, da zavira njegovo zaznavanje. Hrana z veliko vsebnostjo sladkorjev nekaj časa po zaužitju gurmarja  nekoliko nenavaden okus, to pa pomeni, da gurman tako na dolgi kot na kratki rok zmanjšuje hrepenenje po sladkem.

Vendar pa se pozitivni učinki gurmarja ne končajo pri sladkorju. Gurmar naj bi po nekaterih raziskavah spodbujal delovanje metabolizma in s tem še dodatno pripomogel k izgubi odvečnih kilogramov, zmanjševal naj bi tudi raven holesterola v našem organizmu, znanstveniki z univerze v Kansasu pa so šele pred kratkim odkrili so revolucionaren učinek gurmarja pri zdravljenju bolezni, ki jih povzročajo glive kot je kandida. Ti so ugotovili, da gimnemična kislina zavira pretvorbo neškodljivih gliv kvasovk v zdravju škodljivo obliko.

Rešilna bilka za bolnike s sladkorno boleznijo in tiste, ki bi se radi pred njo obvarovali

Sladkorju ne pravimo zaman sladki in tihi morilec. Posledice prekomernega uživanja sladkorja se velikokrat pokažejo šele takrat, ko je že prepozno, zato je najbolje delovati preventivno. Gurmar vam bo pri tem pomagal, koristil pa bo tudi tistim, ki posledice že občutijo.

Čeprav je diabetes neozdravljiva bolezen, so rezultati kliničnih študij učinkov uživanja gurmarja na lajšanje simptomov te bolezni izjemno obetavne. Ena od teh študij, ki so jo opravili z bolniki s sladkorno boleznijo tipa dve, je pokazala, da je po 18 mesecih rednega uživanja gurmarja več kot tri četrtine udeležencev raziskave zmanjšala svoj vnos konvencionalnih zdravil za lajšanje simptomov diabetesa, kar četrtina  pa je ta zdravila popolnoma opustila.

Pred prenehanjem jemanja predpisanih zdravil se morate posvetovati z zdravnikom. Uživanje gurmarja prav tako ni nadomestilo za uravnoteženo prehrano in druge dejavnike, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje, kot je gibanje. Uživanje gurmarja je tako le eden od korakov k zdravemu življenju brez škodljivega sladkorja in skrbi, ki jih ta prinaša.

 

Najpomembnejši učinki rednega uživanja gurmarja so:

• zavira zaznavanje sladkega okusa,

• pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi,

• spodbuja delovanje trebušne slinavke in proizvodnjo inzulina,

• zmanjšuje hrepenenje po sladkem,

• vzdržuje uravnotežen nivo apetita

• pripomore k doseganju in ohranjanju zdrave telesne teže.

 

Kako se jemlje Gurmar?

2-4 g dnevno (1/2 do 1 čajna žlička) v pijači po izboru.

 

Opozorila?

Zaradi znižanja krvnega sladkorja morajo diabetiki spremljati nivo in po potrebi prilagoditi inzulin.

Ni dovolj podatkov za jemanje v nosečnosti ali med dojenjem.