Domača lekarna: pripravki iz lipe

Nasveti poznavalke zelišč Jožice Bajc Pivec

Lipa ima svoje mesto tudi med zdravilnimi rastlinami, kar so zelo dobro vedeli že naši predniki. Poznali so zdravilnost njenih cvetov, listov, lubja in tudi oglja. To znanje se je ohranilo do danes. Še vedno velja, da za pospešitev potenja najbolje deluje čaj iz lipovih cvetov, kar nam koristi pri prehladnih obolenjih, virozah, gripi, …

Vendar s pitjem lipovega čaja ne smemo pretiravati, ker ob stalnem uživanju lahko povzroči okvare srca. Vedno ga pijemo samo ob težavah in to le kratek čas, primerne so kure po največ sedem dni. Tudi pri uživanju lipovega medu je potrebna previdnost. Lipa povzroča potenje in je koristna pri prehladih s povišano telesno temperaturo, poleg tega spodbuja obrambno sposobnost organizma, učinkovito deluje pri želodčnih krčih, težavah z ledvicami, pljuči, ugodno deluje pri sladkorni bolezni, pomirjujoče vpliva na bolečine v živcih in pri živčnem nemiru, pomaga tudi pri razstrupljanju organizma.

Uporaba:

Nabiramo cvetove lipe in lipovca, saj sta enakovredna. Iz njih pripravimo čaj – poparek, ki ga lahko uporabimo za pitje, kopeli, obkladke. Poznano je lipovo oglje, ki nase veže strupe ali bolezenske klice v črevesju. V ljudskem zdravilstvu so uporabljali še sveže lipove liste,  lipovo lubje in plodove.

Lipovo cvetje

Lipovo cvetje nabiramo suho, v polnem cvetenju. Posušimo ga v senčnem in prepišnem prostoru in shranimo v dobro zaprtih steklenih kozarcih na temnem mestu. Za lažjo uporabo že posušene cvetove zdrobimo ali narežemo.

Lipov čaj lahko uporabimo tudi za umivanje aknaste kože. S primerno toplim lipovim čajem si umijemo lase, ki dobijo lepši lesk.

Lipova kopel pomirja in omogoča miren spanec. Za miren in globok spanec si pripravimo kopel iz lipovih cvetov. Vendar tudi tu ne smemo pretiravati z uporabo. Uporabljamo jo lahko izmenično z drugimi primernimi zdravilnimi rastlinami. Lipova kopel je priporočljiva pri bolečinah v živcih in živčnem nemiru.  Poleg tega lipov čaj v kopeli pospešuje prekrvavitev celotnega telesa, polepša polt in čisti kožo.

Zeliščne blazinice

Z lipovim cvetjem si lahko napolnimo blazinico, ki nam bo prinesla blagodejen spanec. Lahko dodamo še nekatera pomirjujoča zelišča, kot so: sivka, melisa, hmeljevi storžki,  …

Lipovo lubje

Obara iz lipovega lubja zelo koristi pri opeklinah. Vanjo namočimo krpo in ovijemo opeklino. Tudi na mehurje dobro vpliva. Lipovo lubje, zavreto v vinskem kisu lahko v obliki kopeli uporabljamo za kopanje krastavih čirov in garjavih predelov telesa. Ima blagodejen in zdravilen učinek. Ta pripravek lahko uporabljamo tudi pri aknah. Pri prekomernem potenju nog si lahko pomagamo s kopeljo iz lipovega lubja, v kateri zvečer pred spanjem namakamo noge.

Lipovo oglje

Zelo močan zdravilni učinek ima lipovo oglje, ki nase veže velike količine strupenih snovi. Pomaga pri odstranjevanju strupenih snovi in bolezenskih klic iz telesa, ki nastajajo v prebavnem traku ali pri zastrupitvah. Uporablja se zdrobljeno v prašek.  Vendar je zelo pomembno, da poskrbimo tudi za takojšnje odvajanje oglja iz telesa. Zato moram po eni uri po zaužitju oglja vzeti še odvajalo. V nasprotnem primeru učinka razstrupljanja ni. Primeren za odvajanje je blagi čaj iz krhlike. Z lipovim ogljem si lahko pomagamo pri driskah, bruhanju, zaprtju, napenjanju, zastrupitvah.

Včasih je vzrok za migrenske bolečine v črevesnih plinih, oziroma gnilobnih procesih v črevesju. Pomagamo si lahko tako, da vzamemo 1 čajno žličko lipovega oglja in nato popijamo skodelico blagega odvajalnega čaja.

Iz lipovega oglja, stolčenega v prah, dobimo tudi dober prašek za nego zob in dlesni.

 

OPOZORILO

Vse pripravke iz lipe – čaje,  kopeli, prah, oglje -  smemo uživati le omejen čas. Spodbujajo namreč delovanje srca in pospešujejo njegov utrip. Dolgotrajen vpliv lahko pripelje do resne okvare srca.

 

Čaj iz vrtnice »Damaščenka«

Pomaga pri čiščenju ledvic, pomirja, sprosti napetost, deluje harmonično itd. 

Recept:

1 žlička cvetnih listov

2,5 dl vroče vode 

prelijemo in počakamo 10 minut

po želji cvetlični med

 

Pijemo po požirkih.

 

Ima odlične lastnosti:

Pomaga pri čiščenju ledvic, pomirja, sprosti napetost, deluje harmonično itd.

 

Pripravila: Meta Maček, zeliščarica

Sredstvo za odganjanje mrčesa

Recept za pripravek, ki ščiti pred komarji in klopi.

PRIPRAVEK ZA ODGANJANJE MRČESA

 

100 ml sezamovega olja

20 kapljic eteričnega olja čajevca

20 kapljic eteričnega olja sivke

10 kapljic eteričnega olja pomaranče ali limone

10 kapljic eteričnega olja poprove mete

 

Pripravila Marija Kočevar