Domača lekarna: gurmar

Nasveti farmacevta asist. dr. Matjaža Ravnikarja

Prekomerno uživanje sladkorja je eden od glavnih dejavnikov za razvoj številnih najbolj perečih bolezni našega časa, med drugimi tudi sladkorne bolezni tipa dve. Narava nam ponuja rešitev, kako se sladkorju upreti.

V južni in osrednji Indiji se žvečenje listov gurmarja (gymnema sylvestre) že več kot dva tisoč let uporablja za lajšanje težav, povezanih s sladkorno boleznijo, zgovorno pa je tudi ime te divje ovijalke. Gurmar namreč v hindujščini pomeni "uničevalec sladkorja".

Znanstvene raziskave, ki so jih znanstveniki opravili v zadnjih letih, potrjujejo učinke, po zaslugi katerih je postal gurmar nepogrešljivi del tradicionalne indijske medicine ajurvede. Da pa bi razumeli resnično moč gurmarja v boju proti škodljivemu sladkorju, moramo najprej spoznati njegovega nasprotnika.

Sladkor

Priznana ameriška nutricistka dr. Nancy Appleton je v svoji knjigi Samomor s sladkorjem naštela kar 146 negativnih učinkov uživanja sladkorja. Najbolj splošni so nabiranje odvečnih kilogramov, slab spanec, glavoboli, stres, težavna koža, motnja koncentracije in nihanje razpoloženja, prekomerno uživanje sladkorja pa povečuje tudi tveganje za nastanek, srčno-žilnih bolezni, povišanega krvnega tlaka, nekaterih oblik raka in sladkorne bolezni tipa dve. Ta bolezen je danes na četrtem mestu med vzroki umrljivosti v razvitih državah, strokovnjaki pa ocenjujejo, da bo leta 2030 sladkorno bolezen imelo 8,9 % prebivalcev Slovenije.

Večina med nami zaužije vsak dan preveč sladkorja, ne da bi se tega sploh zavedala. Po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije je priporočena količina vnosa sladkorja za zdravega odraslega moškega 8 žličk, za žensko pa 7 žličk na dan. Toliko ga vsebuje že ena mala pločevinka gazirane pijače, sladkor pa se skriva še marsikje drugje: v sadju, zelenjavi in skoraj vsej predelani hrani, tudi v kruhu. Slaščic, ki nas od malih nog spremljajo na vsakem koraku, še sploh nismo omenili.

Skrivnost delovanja gurmarja je gimnemična kislina

Glavna učinkovina gurmarja je gimnemična kislina. Ta ima podobno molekularno sestavo kot glukoza, na naš organizem pa učinkuje dvojno. Prvič: gimnemična kislina upočasnjuje izločanje sladkorja v kri ter spodbuja rast celic v trebušni slinavki, ki proizvajajo inzulin. Na ta način gurmar uravnava raven krvnega sladkorja v človeškem organizmu, kar še posebej koristi ljudem, ki trpijo za kronično hiperglikemijo.  In drugič: gimnemična kislina vpliva na naše receptorje za sladek okus, in sicer tako, da zavira njegovo zaznavanje. Hrana z veliko vsebnostjo sladkorjev nekaj časa po zaužitju gurmarja  nekoliko nenavaden okus, to pa pomeni, da gurman tako na dolgi kot na kratki rok zmanjšuje hrepenenje po sladkem.

Vendar pa se pozitivni učinki gurmarja ne končajo pri sladkorju. Gurmar naj bi po nekaterih raziskavah spodbujal delovanje metabolizma in s tem še dodatno pripomogel k izgubi odvečnih kilogramov, zmanjševal naj bi tudi raven holesterola v našem organizmu, znanstveniki z univerze v Kansasu pa so šele pred kratkim odkrili so revolucionaren učinek gurmarja pri zdravljenju bolezni, ki jih povzročajo glive kot je kandida. Ti so ugotovili, da gimnemična kislina zavira pretvorbo neškodljivih gliv kvasovk v zdravju škodljivo obliko.

Rešilna bilka za bolnike s sladkorno boleznijo in tiste, ki bi se radi pred njo obvarovali

Sladkorju ne pravimo zaman sladki in tihi morilec. Posledice prekomernega uživanja sladkorja se velikokrat pokažejo šele takrat, ko je že prepozno, zato je najbolje delovati preventivno. Gurmar vam bo pri tem pomagal, koristil pa bo tudi tistim, ki posledice že občutijo.

Čeprav je diabetes neozdravljiva bolezen, so rezultati kliničnih študij učinkov uživanja gurmarja na lajšanje simptomov te bolezni izjemno obetavne. Ena od teh študij, ki so jo opravili z bolniki s sladkorno boleznijo tipa dve, je pokazala, da je po 18 mesecih rednega uživanja gurmarja več kot tri četrtine udeležencev raziskave zmanjšala svoj vnos konvencionalnih zdravil za lajšanje simptomov diabetesa, kar četrtina  pa je ta zdravila popolnoma opustila.

Pred prenehanjem jemanja predpisanih zdravil se morate posvetovati z zdravnikom. Uživanje gurmarja prav tako ni nadomestilo za uravnoteženo prehrano in druge dejavnike, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje, kot je gibanje. Uživanje gurmarja je tako le eden od korakov k zdravemu življenju brez škodljivega sladkorja in skrbi, ki jih ta prinaša.

 

Najpomembnejši učinki rednega uživanja gurmarja so:

• zavira zaznavanje sladkega okusa,

• pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi,

• spodbuja delovanje trebušne slinavke in proizvodnjo inzulina,

• zmanjšuje hrepenenje po sladkem,

• vzdržuje uravnotežen nivo apetita

• pripomore k doseganju in ohranjanju zdrave telesne teže.

 

Kako se jemlje Gurmar?

2-4 g dnevno (1/2 do 1 čajna žlička) v pijači po izboru.

 

Opozorila?

Zaradi znižanja krvnega sladkorja morajo diabetiki spremljati nivo in po potrebi prilagoditi inzulin.

Ni dovolj podatkov za jemanje v nosečnosti ali med dojenjem.

Zdravilne rastline sveta: Ašvaganda

V ajurvedski medicini je že od nekdaj visoko cenjena zaradi izjemnega učinka.

SPLOŠNO O AŠVAGANDI

 

-Zdravilne rastline in njihovi pripravki so pomemben in splošno sprejet del zdravljenja (kot podporna terapija ali terapija izbora).

-Zmotno je precej razširjeno prepričanje, da so zdravilne rastline:

a)neučinkovite pri zdravljenju in lajšanju zdravstvenih težav (kot bomo spoznali tekom oddaj za mnoge rastline obstajajo kvalitetne klinične študije, ki potrjujejo njihovo učinkovitost, nekatere rastline ali njihovi izvlečki pa so tudi registrirani kot zdravila),

b)brez stranskih učinkov; če je nek pripravek naraven, to samo po sebi še ne pomeni, da je varen. Nekateri najmočnejši poznani strupi so pridobljeni iz narave (botulin), zato je pomembno, da se ljudje o njihovi pravilni in varni uporabi izobražujejo (v oddajah kot je ta).

-V slovenskem okolju se pogosto uporabljajo zdravilne rastline kot so npr. zdravilne špajka (baldrijan), vednozeleni gornik (Uva ursi), trpotec, slez in mnoge druge.

-Cilj ciklusa oddaj je predstaviti izbor nekaterih najpomembnejših zdravilnih rastlin iz vsega sveta (nekatere od njih so pri nas že poznane, druge pa precej manj), ter predstaviti tako njihovo tradicionalno uporabo, kot tudi klinične študije, ki so dokazale zdravilne učinke pri zdravljenju nekaterih bolezni.

-Večina pripravkov iz zdravilnih rastlin pri nas ima status prehranskega dopolnila in predstavljajo podporno zdravljenje ter niso nadomestilo za zdravljenje, ki ga predpiše zdravnik. Glede jemanja prehranskih dopolnil je smiselno obveščati osebnega zdravnika, saj se (sicer v redki primerih) uporaba nekaterih zdravilnih rastlin izključuje z uporabo nekaterih zdravil.

-Za vse zdravilne rastline je zelo pomembno, da so kvalitetne (oz. pridobljene iz verodostojnega vira). Na kvaliteto zdr. rastlin močno vplivajo pogoji rasti (klima, nadmorska višina, lega,…) ter pravilno nabiranje, sušenje, skladiščenje in transport. Tako je na primer večina zdr. rastlin v avtohtonem okolju in pri ostrejših pogojih bogatejša z zdravilnimi učinkovinami kot rastline, ki rastejo na plantažah v dobrih pogojih. Eden od razlogov za to je, da so mnoge zdravilne učinkovine t.i. sekundarni metaboliti, ki jih rastlina v večjih količinah proizvaja šele v stresnih pogojih.

 

 

AŠVAGANDA

 

V ajurvedski medicini je že od nekdaj visoko cenjena zaradi izjemnega učinka, ki ga ima na naše razpoloženje, pri nas pa ašvaganda prihaja v veljavo zlasti v zadnjem času. Indijski ginseng, kot rastlini tudi pravijo, nas namreč pomirja, blaži depresijo, lajša tesnobo in krepi telo proti stresu. Zvečer nam vrača miren spanec in spodbuja nočne hormone regeneracije, zjutraj pa nas zbudi, poživi in okrepi. Pomembna je tako za moške kot tudi ženske, saj obnavlja reproduktivne organe, spodbuja plodnost in preprečuje staranje. Uživa se tudi kot pomoč vsem tistim, ki imajo kognitivne in mentalne težave.

Dokaze o uporabi in priljubljenosti te eksotične indijske zeli najdemo že v zgodovinskih knjigah, oboževali pa so jo ravno zaradi njenih izjemnih lastnosti, ki so primerljive z učinki močnih zdravil za zdravljenje depresije in tesnobe. Poleg ljudstev z vzhoda, ki nanjo prisegajo od nekdaj, so ašvagando (Withania somnifera) ljubili v antičnih časih. Tedaj so jo imenovali apollinaris, po grškem bogu Apolonu.

Zdravilne učinkovine, med katerimi so najpomembnejše njej svojske snovi - vitanolidi, se nahajajo v njeni korenini. Ime vrste somnifera sicer v latinščini pomeni ''uspavalna'', saj deluje kot močno pomirjevalo. Ker je rastlina adaptogena, hkrati poživlja in pomirja delovanje sistemov v telesu, odvisno od tega, kaj je v neravnovesju. Tako po eni strani izboljšuje razpoloženje, viša imunsko odpornost in krepi organizem, obenem pa blaži tesnobnost in depresijo ter zmanjšuje nespečnost.

Pri uživanju ašvagande moramo biti pozorni na dejstvo, da je rastlina najbolj kakovostna, kadar je posušena in brez dodatkov zmleta v prah. Korenina mora biti nabrana, ko je še mlada in tanka, saj ima takrat največjo moč in učinkovanje. Če pa jo v zemlji pustijo dlje časa, se debeli, pridobiva več škroba in izgublja svoje zdravilne lastnosti.

Kaj o ašvagandi pravi zahodna medicina?

Predklinične in klinične študije so zaenkrat potrdile kar nekaj zdravilnih učinkov; protivnetno delovanje, protitumorno delovanje, antistresno delovanje, antioksidativno delovanje, immunomodulatorno delovanje, hemopoetsko delovanje ter poživljajoč učinek.

Možni zdravilni učinki (ki še niso dovolj dobro raziskani in potrjeni) so še: pozitivno delovanje na endokrini sistem, centralni živčni sistem (predvsem Alzheimerjeva bolezen) ter izboljšanje srčne funkcije.

 

 

OMEJITVE

 

Ašvaganda velja v terapevtskih količinah za varno rastlino. Ob zelo velikih odmerkih lahko pride do prebavnih težav. Pripravkov iz ašvagande se ne sme jemati med nosečnostjo, odsvetovani pa so tudi med dojenjem. Ašvaganda lahko zniža nivo sladkorja v krvi, kar je pomembno za sladkorne bolnike. Ne sme se je kombinirati z drugimi pomirjevali in uspavali.

Ašvaganda lahko rahlo zniža krvni tlak, na kar morajo biti pozorni ljudje z nizkim krvnim tlakom. Pred jemanjem ašvagande se je treba posvetovati z zdravnikom v primeru avtoimunih bolezni (ašvaganda lahko okrepi imunski odgovor, pred večjimi opreracijami in v primeru da pacient jemlje zdravila za ščitnico (ašvaganda lahko pospeši delovanje ščitnice).

 

 

Povezava do posnetka iz oddaje Dobro jutro, dne 14. 9. 2017

http://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174490981

 

Naravna pomoč s kamilico, nasveti Majde Temnik

Kamilica ima veliko vsestranskih zdravilnih učinkov, pospešuje celjenje ran in blaži vnetja.



Latinsko ime Matricalia izvira iz besede mater oziroma matix, kar pomeni mati in maternica. Tudi njena uporaba je bila povezana z imenom, saj je bila včasih nepogrešljiva pri porodih. Kamilica je danes najbolj znana zdravilna rastlina, ki se v enaki meri uporablja tako v ljudskem kot v strokovnem zdravilstvu, saj so njene učinkovine zelo dobro raziskane.

 

Pravi kamilici je sorodna rimska pasja kamilica Chamaemelum nobile, ki ima v Zahodni Evropi (predvsem v Franciji, Angliji in Belgiji) podoben pomen, kot ga ima prava kamilica pri nas in v nemško govorečih deželah.

 

ZDRAVILNE SESTAVINE

Kamilični cvetovi vsebujejo 4 glavne skupine učinkovin: eterično olje, flavonoide, kumarine in polisaharide.

 

UČINKOVANJE

Zdravilni učinki kamilice so vsestranski:

  • Pospešuje celjenje ran
  • Zavira učinek bakterijskih strupov
  • Pospeši presnovo kože
  • Aktivira telesne obrambne sisteme pri akutnih in kroničnih okužbah
  • Blaži boleče menstruacije
  • Pomaga pri želodčnih in črevesnih težavah
  • Blaži vnetja
  • Sprošča in pomirja

 

PRIPRAVKI

Čaj pripravimo kot poparek. Za eno skodelico uporabimo le malo število (5–10) posušenih cvetov. Lahko pijemo 3–4 skodelice na dan.

Vsakodnevno pitje blagega čaja kamilice (1 skodelica na dan) dolgoročno blaži boleče menstruacije.

Pri vnetjih ustne votline in žrela uporabljamo čaj za grgranje.

Pri kožnih vnetjih, opeklinah po obsevanjih, pri nečisti koži in občutljivi otroški koži pa uporabljamo čaj za umivanje ali parne kopeli.

 

Čajne mešanice lahko pripravimo s pirnico, črnim bezgom, baldrijanom, hrastom, medeno deteljo ali črno meto. Npr.:

Proti boleči menstruaciji:

30 g zeli navadne črne mete

30 g cvetov kamilice

40 g baldrijanovih koreninic

Čaj pripravimo kot poparek (1 čajna žlička mešanice/skodelico) in ga pijemo večkrat na dan.

 

Za pospešitev potenja:

35 g cvetov lipe

35 g cvetov črnega bezga

30 g cvetov kamilice

Pripravimo kot poparek (1 čajna žlička mešanice/skodelico) in spijemo 2 skodelici na enkrat.

 

Proti želodčnemu in črevesnemu katarju:

20 g baldrijanovih koreninic

20 g korenin sleza

20 g suhih borovnic

20 g skorje hrasta

20 g cvetov kamilice

Pripravimo kot poparek iz 2 čajnih žličk te mešanice, pijemo 3 skodelice na dan.

 

Proti želodčnim težavam otrok:

50 g cvetov kamilice

30 g listov poprove mete

15 g listov melise

5 g korenine kolmeža

Pripravimo kot poparek (1 čajna žlička mešanice/skodelico). Otroci lahko pijejo 3–5 skodelic takšnega nesladkanega čaja na dan.

 

Proti vnetju nožnice:

40 g zeli rmana

20 g hrastove skorje

40 g cvetov kamilice

Pripravimo kot poparek in uporabimo za spiranje nožnice.

 

Tinkturo pripravimo iz 20 g posušenih kamiličnih cvetov in 100 ml alkohola.

Za inhalacije uporabljamo čaj ali pa vročo vodo, v katero smo nakapljali 15-20 kapljic tinkture.

 

Kopel pripravimo iz 100 g cvetov in 1 litra vrele vode. Pustimo pokrito 15 min. Kopeli lahko dodamo tudi tinkturo. Kopeli uporabljamo pri vnetjih in srbenju kože, kroničnih ekcemih in zlati žili.

 

Masažno olje iz kamilice:

V 100 ml olivnega olja damo 3-10 g suhih kamiličnih cvetov. Tak oljni izvleček uporabljamo za nego kože in kot dodatek oljnim kopelim.

 

Pripravila: Majda Temnik, Zeliščni vrt Majnika

(Viri: Zdravilne rastline na Slovenskem, Sodobna fitoterapija, Zdravje iz božje lekarne, Zdravilne rastline in njih uporaba)

NAGRADNA IGRA

Nagradna igra "Zbudi se, Slovenija! "

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

ZBUDI SE, SLOVENIJA 3. maj 2018

Pravila nagradnih iger
SODELUJ