Včasih so netresk sadili na strehe, da bi jih obvaroval pred strelo, od tod tudi njegovo ime ne-tresk. V antiki in srednjem veku je bil netresk nadvse cenjena zdravilna rastlina. Uporabljali so ga pri ranah, kožnih čirih, opeklinah, kačjih pikih. Že Plinij omenja njegov učinek pri bolečinah v ušesih.  V novejšem času je njegova uporaba skoraj utonila v pozabo. Ko so iz njega izdelali homeopatske pripravke za zdravljenje raka na maternici, ki so jih preizkusi uspešno potrdili, so se zanj začeli zanimati tudi znanstveni krogi.

V ljudskem zdravilstvu je pri nas najbolj razširjana uporaba pri bolečinah v ušesih, ko vanje stisnemo 1 – 2 kapljici soka direktno iz listka, ki smo ga prej pogreli v dlani.  Poleg tega so pri nekaterih drugih narodih znana tudi drugi pripravki iz netreska.

Netreskove učinkovine pomagajo pri vnetjih prebavil in driskah. Pogosteje se uporablja zunanje za celjenje ran, manjših opeklin, pikov žuželk. Hladi poškodovano mesto in blaži vnetja.  Obkladki iz nasekljanih listov ali soka pomagajo pri trdovratnih ranah, čirih in kurjih očesih.  Včasih ga vtirajo pri vnetju sklepov ali protinu.  Pater Simon Ašič  čaj iz netreska priporoča pri premočni menstruaciji in krvavi griži, pri srbeči mozoljavosti  so dobrodejne obloge.

 

NETRESKOVA TINKTURA

100 g svežih listkov netreska narežemo na 1 cm in jih namočimo v 1 litru 70% alkohola ali močnejšem tropinovem žganju.  Na sobni temperaturi in svetlobi naj stoji 3 tedne, vmes večkrat pretresemo. Nato precedimo in shranimo v temnih stekleničkah v temnem in hladnem prostoru. Uporabljamo zunanje pri pikih žuželk in za mazanje manjših ran. Za lajšanje težav pri rani na želodcu in po operacijah na želodcu priporočajo jemanje po 20 kapljic v kozarcu vode 3 x na dan.

MAZILO IZ NETRESKA

1 pest drobno narezanih lističev netreska,  100 g kokosove maščobe, 100 g oljčnega olja, 31 g čebeljega voska

Na sopari stopimo kokosovo maščobo, dodamo oljčno olje in netresk in kuhamo na sopari na manjšem ognju  približno 10 minut. Odstavimo in pustimo 24 ur, nato pogrejemo na sopari, dodamo vosek in ko se stopi precedimo ter nalijemo v posodice.  To mazilo uporabljamo pri udarcih, zmečkaninah, oteklinah, ranah, ki se slabo celijo,  pri sončnih pegah in madežih na koži. Pomaga tudi pri pikih insektov.

NETRESK V MEDU

V steklenem kozarcu zmešamo  500 g domačega medu in 300 g zmletih listkov netreska. Kozarec  zapremo, ovijemo v alu folijo, da preprečimo dostop svetlobe in postavimo v hladilnik, kjer naj odstoji 6 dni.  Uživamo 1 - 2 žlički mešanice   na prazen želodec in zatem ne jemo vsaj  20 minut, popijemo lahko le malo vode. Ta mešanica pospešuje presnovo in pomaga pri čiščenju strupov iz telesa. Ruski zdravniki ta pripravek priporočajo pri težavah s srcem.

OBLOGE

Na rane, ki se slabo selijo, polagamo liste netreska, ki smo jim odstranili kožico.  Lahko tudi iztisnemo sok iz svežih listov, ga nakapamo na sterilno laneno krpo in polagamo na rano.

NETRESK Z MLEKOM

V 1 surovega, svežega, domačega mleka damo 1 prgišče sveže nasekljanih listov netreska. Kuhamo 15 minut na šibkem ognju, dodamo 1 žličko vinskega kamna.  Pijemo 3 x na dan po 2 dl. Pomaga pri težavah močenja postelje.

ČAJ  -  POPAREK

Tri do štiri sveže zmečkane liste prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo stati, da se ohladi. Nato precedimo in pijemo večkrat na dan po požirkih.

KOPEL

300 g listov netreska na drobno sesekljamo in prelijemo z 1 litrom vrele vode. Ko se nekoliko ohladi, precedimo v kad tople vode. Ta kopel krepi kožo  in pomaga pri kožnih obolenjih.

SOK

Liste netreska sesekljamo, iztisnemo sok in z njim večkrat na dan namažemo sončne  pege ali kožne lise.
 

Pripravki iz netreska se dobro obnesejo tudi pri poškodbah in zdravstvenih težavah živali.

 

Ob resnih zdravstvenih težavah uporaba zeliščnih pripravkov ne more nadomestiti posvetujta z zdravnikom