Gozdni koren

Angelica archangelica  L. (A.sativa Mill., A. officinalis Moench), vrtna angelica

 

Angelik imamo kar nekaj (oz. gozdnih korenov) nam bolj poznane so: vrtna angelica, navadni gozdni koren (Angelica sylvestris L., , kitajska angelika.

 

Je dvoletnica, z velikimi zelenimi listi, visokim steblom do 2 metra višine, naredi rumenozeleni kobul, steblo je votlo, koren s koreninicami je lahko kar precej velik.

Je mogočna rastlina in spada v družino kobulnic (Apiaceae). Raste v toplejših krajih oz. zmernem podnebju. Ima rada polsenco, z dobro zemljo.

Angeliko lahko tudi zamenjamo z drugo rastlino. Koren ima  sladkast okus, kasneje  pa oster in grenak.

 

Čaj iz korena s korenikami Angelike 

1/2 žličke zdrobljene korenike

1/4 l hladne vode 

počasi zavremo in pustimo nekaj minut, nato precedimo

Popijemo dvakrat na dan pred jedjo.

 

Koren nam pomaga pri uravnavanju  presnove in motnjah prebave.

Korenina angelike  v mešanicah je tudi proti krčem, želodčnim težavam in vnetju, napenjanju.

 

Kandirani listi in stebla angelike

Narežemo manjše koščke stebel 

1/4 l vode

1/4 kg sladkorja 

 

Vodo in sladkor kuhamo dokler ne dobimo prozorno  maso, ko jo dvignemo dobimo prozorno nitko

v to damo narezane koščke angelike. Koščke damo na povoščen papir, da se bodo posušili.

Je specialna poslastica.

 

Iz angelike naredimo tudi eterično olje, katerega  uporabljajo v industriji likerjev.

Zunanja uporaba je za mazila, protinu, kožnih bolezni.

Čebelice dobijo veliko paše.

 

Opozorilo: za doječe matere ni priporočljiva.