Nega rok z zelišči v zimskem času

 

V zimskem času po navadi veliko pozornost namenjamo obrazu in njegovi zaščiti pred mrazom in ostalimi vplivi. Na roke pa kar pozabimo. Potisnemo jih v žepe, ali pa si navlečemo nanje rokavice in to je to. Vendarle glede na to, kako nam služijo in kaj vse z njimi počnemo, mislim, da bi morali zanje bolj lepo skrbeti. Da ne pomislim na to, da se na rokah odraža naša starost, ki je na njih z nobenim lepotnim popravkom ne moremo skriti.

Lahko pa jih s pomočjo zeliščnih pripravkov negujemo, in čim dlje ohranjamo gladke, prožne in vitalne.  V te namene so dobrodošli različni oljni izvlečki, zeliščna mazila, zeliščna kopeli, ….

 

Oljna kopel za roke

 

Roke si dobro namažemo z oljčnim oljem in nato navlečemo nanje lateksove rokavice. V vsako rokavico prilijemo še 1 do 2 žlički olja in ga enakomerno razporedimo. Pustimo delovati vsaj pol ure. Pri tem pazimo, da nam olje ne steče iz rokavic, roke držimo obrnjene navzdol.

Ko rokavice snamemo, roke nežno obrišemo s papirnato brisačo in postimo, da se preostanek olja vsrka v kožo.

 

Negovalna krema za roke

 

- 1 sesekljana limonina lupina

- 1 zdrobljen gomolj bele lilije

- 100 g sveže smetane

 

Sestavine zmešamo in jih nanesemo na roke. Hranimo v hladilniku. Te kreme na delamo v velikih količinah, največ za 3 do 4 dni. Ker ne vsebuje konzervansov, se zelo hitro pokvari. Z vsakodnevno nego bodo roke ohranile svojo lepoto.

 

Piling za nego rok s sladkorjem, medom in soljo

 

Zmešamo 1 skodelico sladkorja s pol skodelice soli, dodamo 1 žlico medu in pol skodelice olja, glede na tip kože. Vse skupaj zmešamo v enakomerno maso, nato dodamo eterična olja. Uporabimo 5 do 10 kapljic sivkinega ali metinega eteričnega olja. Če je preredka masa, dodamo še malo sladkorja ali soli. Nanesemo na roke, pustimo 10 do 15 minut, nato umijemo z mlačno vodo. Roke osušimo na zraku in jih nato namažemo z zeliščnim mazilom.

 

 

Piling rok si lahko pripravimo tudi iz kavnih  ostankov (gošče) po kuhanju prave turške kave. Še vlažnega in toplega nanesemo na roke in si jih pomanemo, kot pri miljenju. Pustimo, da učinkuje 5 do 10 minut, nato roke izperemo in posušimo na zraku. Namažemo jih z zeliščnim mazilom ali oljnim izvlečkom.

 

 

Pri opraskani ali razpokani koži si lahko pomagamo z mazili iz zelišč:

Arnika, netresk, njivska preslica, ognjič, repinec, rman, šentjanževka, trpotec, kamilica, zlata rozga, sivka.

 

 

Če se na rokah pojavljajo lišaji ali ekcemi, uporabimo za pripravo mazila:

divjo mačeho, krvavi mlečnik, pravo lakoto, malinjak, ognjič, oman, peteršilj, repinec, rman, slezenovec, srčno moč.

 

Pri katerikoli težavi si lahko pripravimo zeliščno kopel iz navedenih zelišč. Roke namakamo v topli tekočini 10 do 15 minut, oziroma dokler je voda prijetno topla. Roke vedno posušimo na zraku, nato jih namažemo z zeliščnim mazilom.

 

 

Zelo dobrodošli so tudi oljni izvlečki iz navedenih rastlin.

 

Najbolj znano  je šentjanževo olje. Večji učinek dosežemo, če pripravimo olje iz oljnih izvlečkov različnih rastlin. Najučinkovitejše je sestavljeno iz treh do štirih olj.