Zdravilne rastline sveta: Ašvaganda

V ajurvedski medicini je že od nekdaj visoko cenjena zaradi izjemnega učinka.

SPLOŠNO O AŠVAGANDI

 

-Zdravilne rastline in njihovi pripravki so pomemben in splošno sprejet del zdravljenja (kot podporna terapija ali terapija izbora).

-Zmotno je precej razširjeno prepričanje, da so zdravilne rastline:

a)neučinkovite pri zdravljenju in lajšanju zdravstvenih težav (kot bomo spoznali tekom oddaj za mnoge rastline obstajajo kvalitetne klinične študije, ki potrjujejo njihovo učinkovitost, nekatere rastline ali njihovi izvlečki pa so tudi registrirani kot zdravila),

b)brez stranskih učinkov; če je nek pripravek naraven, to samo po sebi še ne pomeni, da je varen. Nekateri najmočnejši poznani strupi so pridobljeni iz narave (botulin), zato je pomembno, da se ljudje o njihovi pravilni in varni uporabi izobražujejo (v oddajah kot je ta).

-V slovenskem okolju se pogosto uporabljajo zdravilne rastline kot so npr. zdravilne špajka (baldrijan), vednozeleni gornik (Uva ursi), trpotec, slez in mnoge druge.

-Cilj ciklusa oddaj je predstaviti izbor nekaterih najpomembnejših zdravilnih rastlin iz vsega sveta (nekatere od njih so pri nas že poznane, druge pa precej manj), ter predstaviti tako njihovo tradicionalno uporabo, kot tudi klinične študije, ki so dokazale zdravilne učinke pri zdravljenju nekaterih bolezni.

-Večina pripravkov iz zdravilnih rastlin pri nas ima status prehranskega dopolnila in predstavljajo podporno zdravljenje ter niso nadomestilo za zdravljenje, ki ga predpiše zdravnik. Glede jemanja prehranskih dopolnil je smiselno obveščati osebnega zdravnika, saj se (sicer v redki primerih) uporaba nekaterih zdravilnih rastlin izključuje z uporabo nekaterih zdravil.

-Za vse zdravilne rastline je zelo pomembno, da so kvalitetne (oz. pridobljene iz verodostojnega vira). Na kvaliteto zdr. rastlin močno vplivajo pogoji rasti (klima, nadmorska višina, lega,…) ter pravilno nabiranje, sušenje, skladiščenje in transport. Tako je na primer večina zdr. rastlin v avtohtonem okolju in pri ostrejših pogojih bogatejša z zdravilnimi učinkovinami kot rastline, ki rastejo na plantažah v dobrih pogojih. Eden od razlogov za to je, da so mnoge zdravilne učinkovine t.i. sekundarni metaboliti, ki jih rastlina v večjih količinah proizvaja šele v stresnih pogojih.

 

 

AŠVAGANDA

 

V ajurvedski medicini je že od nekdaj visoko cenjena zaradi izjemnega učinka, ki ga ima na naše razpoloženje, pri nas pa ašvaganda prihaja v veljavo zlasti v zadnjem času. Indijski ginseng, kot rastlini tudi pravijo, nas namreč pomirja, blaži depresijo, lajša tesnobo in krepi telo proti stresu. Zvečer nam vrača miren spanec in spodbuja nočne hormone regeneracije, zjutraj pa nas zbudi, poživi in okrepi. Pomembna je tako za moške kot tudi ženske, saj obnavlja reproduktivne organe, spodbuja plodnost in preprečuje staranje. Uživa se tudi kot pomoč vsem tistim, ki imajo kognitivne in mentalne težave.

Dokaze o uporabi in priljubljenosti te eksotične indijske zeli najdemo že v zgodovinskih knjigah, oboževali pa so jo ravno zaradi njenih izjemnih lastnosti, ki so primerljive z učinki močnih zdravil za zdravljenje depresije in tesnobe. Poleg ljudstev z vzhoda, ki nanjo prisegajo od nekdaj, so ašvagando (Withania somnifera) ljubili v antičnih časih. Tedaj so jo imenovali apollinaris, po grškem bogu Apolonu.

Zdravilne učinkovine, med katerimi so najpomembnejše njej svojske snovi - vitanolidi, se nahajajo v njeni korenini. Ime vrste somnifera sicer v latinščini pomeni ''uspavalna'', saj deluje kot močno pomirjevalo. Ker je rastlina adaptogena, hkrati poživlja in pomirja delovanje sistemov v telesu, odvisno od tega, kaj je v neravnovesju. Tako po eni strani izboljšuje razpoloženje, viša imunsko odpornost in krepi organizem, obenem pa blaži tesnobnost in depresijo ter zmanjšuje nespečnost.

Pri uživanju ašvagande moramo biti pozorni na dejstvo, da je rastlina najbolj kakovostna, kadar je posušena in brez dodatkov zmleta v prah. Korenina mora biti nabrana, ko je še mlada in tanka, saj ima takrat največjo moč in učinkovanje. Če pa jo v zemlji pustijo dlje časa, se debeli, pridobiva več škroba in izgublja svoje zdravilne lastnosti.

Kaj o ašvagandi pravi zahodna medicina?

Predklinične in klinične študije so zaenkrat potrdile kar nekaj zdravilnih učinkov; protivnetno delovanje, protitumorno delovanje, antistresno delovanje, antioksidativno delovanje, immunomodulatorno delovanje, hemopoetsko delovanje ter poživljajoč učinek.

Možni zdravilni učinki (ki še niso dovolj dobro raziskani in potrjeni) so še: pozitivno delovanje na endokrini sistem, centralni živčni sistem (predvsem Alzheimerjeva bolezen) ter izboljšanje srčne funkcije.

 

 

OMEJITVE

 

Ašvaganda velja v terapevtskih količinah za varno rastlino. Ob zelo velikih odmerkih lahko pride do prebavnih težav. Pripravkov iz ašvagande se ne sme jemati med nosečnostjo, odsvetovani pa so tudi med dojenjem. Ašvaganda lahko zniža nivo sladkorja v krvi, kar je pomembno za sladkorne bolnike. Ne sme se je kombinirati z drugimi pomirjevali in uspavali.

Ašvaganda lahko rahlo zniža krvni tlak, na kar morajo biti pozorni ljudje z nizkim krvnim tlakom. Pred jemanjem ašvagande se je treba posvetovati z zdravnikom v primeru avtoimunih bolezni (ašvaganda lahko okrepi imunski odgovor, pred večjimi opreracijami in v primeru da pacient jemlje zdravila za ščitnico (ašvaganda lahko pospeši delovanje ščitnice).

 

 

Povezava do posnetka iz oddaje Dobro jutro, dne 14. 9. 2017

http://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174490981

 

Naravna pomoč s kamilico, nasveti Majde Temnik

Kamilica ima veliko vsestranskih zdravilnih učinkov, pospešuje celjenje ran in blaži vnetja.



Latinsko ime Matricalia izvira iz besede mater oziroma matix, kar pomeni mati in maternica. Tudi njena uporaba je bila povezana z imenom, saj je bila včasih nepogrešljiva pri porodih. Kamilica je danes najbolj znana zdravilna rastlina, ki se v enaki meri uporablja tako v ljudskem kot v strokovnem zdravilstvu, saj so njene učinkovine zelo dobro raziskane.

 

Pravi kamilici je sorodna rimska pasja kamilica Chamaemelum nobile, ki ima v Zahodni Evropi (predvsem v Franciji, Angliji in Belgiji) podoben pomen, kot ga ima prava kamilica pri nas in v nemško govorečih deželah.

 

ZDRAVILNE SESTAVINE

Kamilični cvetovi vsebujejo 4 glavne skupine učinkovin: eterično olje, flavonoide, kumarine in polisaharide.

 

UČINKOVANJE

Zdravilni učinki kamilice so vsestranski:

  • Pospešuje celjenje ran
  • Zavira učinek bakterijskih strupov
  • Pospeši presnovo kože
  • Aktivira telesne obrambne sisteme pri akutnih in kroničnih okužbah
  • Blaži boleče menstruacije
  • Pomaga pri želodčnih in črevesnih težavah
  • Blaži vnetja
  • Sprošča in pomirja

 

PRIPRAVKI

Čaj pripravimo kot poparek. Za eno skodelico uporabimo le malo število (5–10) posušenih cvetov. Lahko pijemo 3–4 skodelice na dan.

Vsakodnevno pitje blagega čaja kamilice (1 skodelica na dan) dolgoročno blaži boleče menstruacije.

Pri vnetjih ustne votline in žrela uporabljamo čaj za grgranje.

Pri kožnih vnetjih, opeklinah po obsevanjih, pri nečisti koži in občutljivi otroški koži pa uporabljamo čaj za umivanje ali parne kopeli.

 

Čajne mešanice lahko pripravimo s pirnico, črnim bezgom, baldrijanom, hrastom, medeno deteljo ali črno meto. Npr.:

Proti boleči menstruaciji:

30 g zeli navadne črne mete

30 g cvetov kamilice

40 g baldrijanovih koreninic

Čaj pripravimo kot poparek (1 čajna žlička mešanice/skodelico) in ga pijemo večkrat na dan.

 

Za pospešitev potenja:

35 g cvetov lipe

35 g cvetov črnega bezga

30 g cvetov kamilice

Pripravimo kot poparek (1 čajna žlička mešanice/skodelico) in spijemo 2 skodelici na enkrat.

 

Proti želodčnemu in črevesnemu katarju:

20 g baldrijanovih koreninic

20 g korenin sleza

20 g suhih borovnic

20 g skorje hrasta

20 g cvetov kamilice

Pripravimo kot poparek iz 2 čajnih žličk te mešanice, pijemo 3 skodelice na dan.

 

Proti želodčnim težavam otrok:

50 g cvetov kamilice

30 g listov poprove mete

15 g listov melise

5 g korenine kolmeža

Pripravimo kot poparek (1 čajna žlička mešanice/skodelico). Otroci lahko pijejo 3–5 skodelic takšnega nesladkanega čaja na dan.

 

Proti vnetju nožnice:

40 g zeli rmana

20 g hrastove skorje

40 g cvetov kamilice

Pripravimo kot poparek in uporabimo za spiranje nožnice.

 

Tinkturo pripravimo iz 20 g posušenih kamiličnih cvetov in 100 ml alkohola.

Za inhalacije uporabljamo čaj ali pa vročo vodo, v katero smo nakapljali 15-20 kapljic tinkture.

 

Kopel pripravimo iz 100 g cvetov in 1 litra vrele vode. Pustimo pokrito 15 min. Kopeli lahko dodamo tudi tinkturo. Kopeli uporabljamo pri vnetjih in srbenju kože, kroničnih ekcemih in zlati žili.

 

Masažno olje iz kamilice:

V 100 ml olivnega olja damo 3-10 g suhih kamiličnih cvetov. Tak oljni izvleček uporabljamo za nego kože in kot dodatek oljnim kopelim.

 

Pripravila: Majda Temnik, Zeliščni vrt Majnika

(Viri: Zdravilne rastline na Slovenskem, Sodobna fitoterapija, Zdravje iz božje lekarne, Zdravilne rastline in njih uporaba)

Naravna pomoč z angeliko, nasveti Mete Maček

Pri angeliki je uporabna cela rastlina, najbolj pa korenine.



Gozdni koren

Angelica archangelica  L. (A.sativa Mill., A. officinalis Moench), vrtna angelica

 

Angelik imamo kar nekaj (oz. gozdnih korenov) nam bolj poznane so: vrtna angelica, navadni gozdni koren (Angelica sylvestris L., , kitajska angelika.

 

Je dvoletnica, z velikimi zelenimi listi, visokim steblom do 2 metra višine, naredi rumenozeleni kobul, steblo je votlo, koren s koreninicami je lahko kar precej velik.

Je mogočna rastlina in spada v družino kobulnic (Apiaceae). Raste v toplejših krajih oz. zmernem podnebju. Ima rada polsenco, z dobro zemljo.

Angeliko lahko tudi zamenjamo z drugo rastlino. Koren ima  sladkast okus, kasneje  pa oster in grenak.

 

Čaj iz korena s korenikami Angelike 

1/2 žličke zdrobljene korenike

1/4 l hladne vode 

počasi zavremo in pustimo nekaj minut, nato precedimo

Popijemo dvakrat na dan pred jedjo.

 

Koren nam pomaga pri uravnavanju  presnove in motnjah prebave.

Korenina angelike  v mešanicah je tudi proti krčem, želodčnim težavam in vnetju, napenjanju.

 

Kandirani listi in stebla angelike

Narežemo manjše koščke stebel 

1/4 l vode

1/4 kg sladkorja 

 

Vodo in sladkor kuhamo dokler ne dobimo prozorno  maso, ko jo dvignemo dobimo prozorno nitko

v to damo narezane koščke angelike. Koščke damo na povoščen papir, da se bodo posušili.

Je specialna poslastica.

 

Iz angelike naredimo tudi eterično olje, katerega  uporabljajo v industriji likerjev.

Zunanja uporaba je za mazila, protinu, kožnih bolezni.

Čebelice dobijo veliko paše.

 

Opozorilo: za doječe matere ni priporočljiva.

NAGRADNA IGRA

Kuhajte v kuharskem tekmovanju "Mojca kuha"!

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

Zasejmo ljubezen!

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

Nagradna igra "Zbudi se, Slovenija!"

Pravila nagradnih iger
SODELUJ